Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Június 21. 06:31, szerda | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

Izgalmas, magas színvonalú zenei csemegék júliusban Fehérváron

Izgalmas, magas színvonalú zenei csemegék júliusban Fehérváron

Idén is megrendezésre kerül Székesfehérváron a nyári templomi koncertek sorozata, a Harmonia Albensis, melynek előadásait a júliusi csütörtökökön a belvárosi templomokban hallhatja a nagyérdemű.

Brájer Éva alpolgármester örömét fejezte ki, hogy velünk lesznek itt a nyár folyamán azok a kiváló művészek, akik erre a sajtótájékoztatóra is elfogadták a meghívást. Ha nyár, akkor Székesfehérváron, a komolyzenei palettán Harmonia Albensis, illetve Musica Sacra, mondta. Úgy fogalmazott, hogy izgalmas és magas művészi színvonalú zenei csemegét kínálunk az idei évben is a fehérváriaknak. A koncertek közül kiemelte a Centoi estet.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Major István tájékoztatója elején elmondta, hogy a Harmonia Albensis a legnagyobb múltra visszatekintő koncertsorozata a zenekarnak. Igyekeznek hűek maradni azokhoz az elvárásokhoz, amit az elődök jelöltek ki számukra. Bemutatta a zenekar új koncertmesterét, Selmeci Gábort aki többszöri kiírás után megnyerte a próbajátékot, és a zenekar örömére elvállalta ezt a munkát, s nagyon lelkesen dolgozik velük.

Selmeci Gábor köszönetét és örömét fejezte ki, hogy bemutatkozhat. Mint mondta, különösen nagy öröm számára, hogy egy szakrális koncertsorozat tájékoztatóján van erre lehetősége, s hogy ezt a rendezvénysorozatot támogatja a város. Sorsszerű, hogy Budapest és Pécs között most itt városunkban lelhet otthonra, ahol a zenekar kapcsán kedves és lelkes kollégák között lehet.

A Harmonia Albensis templomi koncertsorozat előadásai:

Jubilate Domino - Örvendezz Istennek – Ciszter templom
– július 6. (csütörtök) 19.30 óra

Az esten egy kiváló tagokból álló barokk együttes mutatkozik be. Vezetője Anneke Boeke, aki maga állította össze ezt az együttest, s rendszeresen együtt játszanak. A koncert főszereplő Alexander Schneider lesz, aki kontratenorként lép a közönség elé. A nyitóhangverseny különleges műsora során német, németalföldi és olasz mesterek ritkán hallható darabjai csendülnek majd fel, neves szólistákkal. Különböző egyházi és világi kompozíciók sora lesz hallható: motetták, szonáták, táncok a késő reneszánsz és a barokk korból.

Te Deum – Örökségünk himnusza – Szent István-Székesegyház
– július 13. (csütörtök) 19.30 óra

A Kodály Emlékévhez kapcsolódva szenteli a zenekar a második estet a mester zenéjének. Kodálytól így felhangzik a természetábrázolás impresszionista színekben gazdag remeke, a Nyári este, míg Székesfehérvár számára különösen fontos és kedves a Vártanúk sírján, valamint az életmű reprezentatív darabja, a Budavári Te Deum. Ezen az esten fellép az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Vegyeskar, a Primavera Kórus, valamint a Vox Mirabilis. Vezényel: Ács János, az olasz operarepertoár világhírű specialistája.

Illuminations – Megvilágítások – Szent István-Székesegyház
– július 20. (csütörtök) 20.30 óra

Különleges estnek ígérkezik, a csak gyertyák által megvilágított templomban győri Rákász Gergely orgonakoncertje. Olyan lesz, mintha visszautaznánk az időben dédszüleink idejébe. A repertoárban több zeneszerző műve csendül majd fel. A részletekről maga az orgonaművész, Rákász Gergely adott tájékoztatást. Kijelentette, hogy a fentiek hatására eldöntötte, ő is fog ezen az esten Kodály-művet játszani.

Harmonico Concento – Cento-i harmóniák – Szent Imre templom
– július 27. (csütörtök) 19.30 óra

A vokál-együttes a centói Capella Musicale di San Biagio (a Szent Balázs Székesegyházon belül működő kápolna) egyházzenei örökségének ápolására alakult. Nyolcan fognak érkezni hozzánk. A záróhangversenyen sajátos darabok csendülnek fel általuk az 1500-as évektől napjainkig, Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők által.

Jegyek és bérletek válthatók a Vörösmarty Színház jegyirodájában, továbbá jegyek kaphatóak a Tourinform Irodában és az Alba Regia Szimfónikus Zenekar honlapján keresztül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.