Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Június 06. 20:15, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itthon is lehallgatták a vodafonos hívásokat?

Itthon is lehallgatták a vodafonos hívásokat?

A The Guardian írása szerint a világ egyik legnagyobb mobiltelefon társasága, a Vodafone azt közölte, hogy 29 európai országban tette lehetővé az ottani kormányoknak és titkosszolgálatoknak, hogy azok lehallgassanak és rögzítsenek magánbeszélgetéseket az előfizetők között - értesült a Gazdasági Rádió. Az üggyel kapcsolatban a Vodafon Magyarország úgy reagált, a vállalat törvényi előírásokat követve járt el.

A brit lap szerint a Vodafone ezzel egy ma nyilvánosságra kerülő jelentést előzhetett meg. A lehallgatási botrányban Albánia, Egyiptom, Magyarország, India, Málta, Katar, Románia, Dél-Afrika és Törökország vett részt a cikk szerint. A híranyag kiemeli Magyarországot, mint olyan országot, ahol egyébként törvény tiltja az ilyen információszerzést.

Mint a beszámolóból kiderül, tavaly Magyarországon közel 76 ezer adatlekérés történt a Vodafone esetében - ezeket ügyészségi, rendőrségi végzés után adhatja ki a kommunikációs szolgáltatóé.

Az OrientPress levélben kereste meg a Vodafone Magyarország sajtószolgálatát, hogy megerősítsék vagy cáfolják a The Guardian értesüléseit. Érdeklődésünkre annyit közöltek, hogy kizárólag törvényi kötelezettségüknek tettek eleget.

A hatóságokkal és ügynökségekkel történő együttműködésről nemzetközi honlapján Vodafone maga is beszámol, név nélkül 29 országot említve a megfigyelési ügyben érintettek között. A multinacionális vállalat álláspontja szerint bejelentésével épp az átláthatóságot próbálta elősegíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.