Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2023. November 28. 09:05, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Ismét útnak indult a karácsonyi ajándékszállítmány Székesfehérvárról a moldvai Pusztinába

Ismét útnak indult a karácsonyi ajándékszállítmány Székesfehérvárról a moldvai Pusztinába

Ismét útnak indult a karácsonyi ajándék-doboz szállítmány Székesfehérvárról a pusztinai Magyar Házba, a moldvai magyar gyermekek támogatására.

Az intézményben ma is őrzik és életben tartják a népművészeti hagyományokat zenében, dalban és táncban. Az ottani hagyományőrzők közül többen ismét eljönnek Fehérvárra és december 1-jén, pénteken fellépnek az Adventi Jótékonysági Esten.

Hagyománynak számít, hogy Székesfehérvárról karácsonyi ajándékdobozokat visznek Pusztinába, ahol Nyisztor Ilona Európai Polgár-díjas és Magyar Művészetért-díjas népdalénekes fogadja az adományokat, melyeket a helyi gyerekek karácsonykor kapnak meg.

A dobozokba édességet, szaloncukrot, illetve az iskolában, a tanuláshoz fontos tárgyi adományokat tesznek az adományozók. A moldvai magyaroknak Székesfehérvár, Szent István városa egy zarándokhely, ezért is nagy öröm, ha innen kapnak ajándékot.

Az ajándékok a Városgondnokság, a Fehérvár Médiacentrum, a Fejér Megyei Hírlap, a Székesfehérvár Budai Úti Református Egyházközség, a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközség, a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület és Varga Zsolt, a LogSol Kft. alapítója támogatásával jutnak el külhonba. A dobozokat ebben az évben is a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Talentum Református Általános Iskola, a ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola és a Hétvezér Általános Iskola tanárai, tanulói készítették szívvel-lélekkel.

A Pusztinába induló autó idén sem érkezik vissza üresen: Nyisztor Ilona és a moldvai magyar hagyományőrzők jönnek Székesfehérvárra.

A vendégek fellépnek az ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, mely 2023. december 1-jén, pénteken, 18.00 órakor kezdődik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az esemény bevételével fele-fele arányban a Kárpátaljai Református Egyházkerület „Mandulafa” Idősek Otthonát (Beregszász) és a Munkácsi Szent Erzsébet Karitászt támogatják.

szekesfehervar.hu

Címkék: advent, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:35, csütörtök | Helyi

A szennyvíz-gerincvezetéket javítják – időszakos forgalmirend-változások a Deák Ferenc utcában

Megkezdődtek a munkálatok a Deák Ferenc utca Budai út és Horvát István utca közötti szakaszán, ahol önkormányzati forrásból közel 580 méter hosszúságban a szennyvíz-gerincvezeték kitakarás nélküli

2024. Február 28. 09:25, szerda | Helyi

Iskolafelújítások Székesfehérváron – a Tóparti tavaszra elkészül, az egykori Ybl is megújul

Javában zajlik két iskolaépület nagyszabású felújítása a Csónakázó-tó közelében.

2024. Február 13. 09:58, kedd | Helyi

Nőket futtatak Székesfehérváron - bordélyház üzemeltetését hiúsították meg a rendőrök

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói információt szereztek arról, hogy a város egyik szórakozóhelyét bordélyházként üzemeltetik.

2024. Február 09. 11:38, péntek | Helyi

Fejér Termék 2024 - február 29-ig várja a pályázatokat a Fejér Vármegyei Önkormányzat

A Fejér Vármegyei Önkormányzat idén is meghirdette a Fejér Termék pályázatot.