Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 09. 09:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ismét emelkedik az új fertőzöttek száma Hollandiában

Ismét emelkedik az új fertőzöttek száma Hollandiában

Hollandiában ismét emelkedik a koronavírusos fertőzöttek napi száma, szigorúbb korlátozások várhatók a karácsonyi ünnepek előtt - jelentette be Mark Rutte kormányfő keddi esti sajtótájékoztatóján.

Mivel az azonosított fertőzöttek mellett a kórházi kezelésre és intenzív ápolásra szorulók aránya is nőtt múlt héten ismét, a miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy a háztartások háromnál több vendéget fogadjanak az ünnepek alatt.

Mint mondta, a lakosságnak meg kell hoznia azt az áldozatot, hogy lemond a tágabb családi körben tartandó ünneplésről, a fertőzés terjedésének lassítása érdekében. Rutte továbbá otthon maradásra buzdította az embereket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a karácsonyi bevásárlást egyedül végezzék, ügyelve a higiéniai szabályok betartására.

Hugo de Jonge, a holland kormány egészségügyi minisztere azzal biztatta a lakosságot, hogy amennyiben betartják az előírásokat, január közepétől némi lazítás várható, szóba jöhet például a vendéglátóipari egységek "óvatos újranyitása". Közölte azt is, hogy a kormány az enyhítések elrendelése előtt a legnagyobb szigorral ellenőrzött helyi hatásvizsgálatokat fog végezni.

Kedden a holland közegészségügyi intézet az új fertőzöttek számának aggasztó, az előző heti adatokhoz képest 27 százalékos növekedéséről számolt be. A vírus egyre több idősotthonban terjed. A halálos áldozatok száma viszont csökkent, a múlt héten 338 ember lett a járvány áldozata az előző heti 400 után. A Covid-19 betegségben elhalálozottak száma már tízezer felé közelít.

Az országot október közepe óta részlegesen lezárva tartják, a vendéglátóipari egységek bezárása és a társadalmi összejövetelek korlátozása némiképp lassította a vírus terjedését, ám a csökkenés üteme az utóbbi két hétben megtorpant.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.