Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Február 27. 09:19, szombat | Belföld
Forrás: www-hvg.hu

Intelligens, klímabarát járművek a Debreceni Egyetem hallgatóitól

Intelligens, klímabarát járművek a Debreceni Egyetem hallgatóitól

Alternatív meghajtású, klímabarát gépjárművek gyártásával és karbantartásával foglalkozó képzés indul a Debreceni Egyetem Műszaki Karán gépészmérnök szak gépjárműtechnikai szakirányon - jelentette be Vargáné Szűcs Edit, a kar

A kar, illetve a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola között létrejött megállapodás értelmében az egyetem és a középiskola közös elektronikai labort alakít ki a műszaki karon, az iskola műhelyében pedig az intelligens autók javításának, karbantartásának speciális ismereteit sajátíthatják majd el a jövő klímavédő szakemberei. Az együttműködés célja továbbá a műszaki képzések népszerűsítése a középiskolások körében. A műszaki kar, valamint a Brassai gimnázium és szakközépiskola kooperációjának köszönhetően új, alternatív hajtású járművek üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozó tantárgyak fogják színesíteni a gépészmérnök-képzést. Az egyetem és a középiskola közös elektronikai labort alakít ki a kar épületében a National Instruments debreceni leányvállalatának közreműködésével - mondta a dékán. Hozzátette: a cég a műszaki karon tervezett alternatív hajtású járművek motor- és akkumulátorvezérléséhez szükséges alkatrészeket is biztosítja majd. A járműtechnikai képzés alapjait a gépészmérnök és mechatronikai mérnökhallgatók az egyetemen sajátíthatják el, az intelligens szerkezetek karbantartásának, javításának kulisszatitkaival az egyetem és a középiskola műhelyeiben gyakorlatokon ismerkedhetnek meg. Husi Géza dékán-helyettes szerint a műszaki kar gépészmérnök-képzésének sokoldalúságát jelzi, hogy hallgatóik már számos alkalommal értek el kiváló eredményeket az alternatív meghajtású járművek versenyein. Amikor először kiírták a levegővel hajtott úgynevezett pneumobilok versenyét, a debreceni jármű lett az év pneumobilja, sőt beválasztották Magyarország 100 csodája közé. A tavaly megrendezett, akkumulátoros csavarhúzó gépekkel működő elektromobilok megmérettetésén is első helyezést értek el. A debreceni hallgatók most is készülnek az újabb elektromobil és pneumobil versenyekre. Idén először az áprilisi Széchenyi-futamon is indulnak egy elektromos hajtású autóval - mondta a dékán-helyettes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.