Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Augusztus 29. 18:30, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Idén is Fehérváron rendezik az országos és kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciát

Idén is Fehérváron rendezik az országos és kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kétnapos konferenciája kezdődött kedden reggel a Hotel Magyar Királyban.

Az Országos és Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferencia idei aktualitása, hogy húsz éves a magyar gyermekvédelmi törvény. 2015 után, ebben az évben már másodszorra rendezik meg városunkban az országos konferenciát.

A rendezvény foglalkozik többek között a jogszabályi változásokkal, a magyar gyermekvédelem sikereivel valamint az 1992 és 2017 közötti gyermekvédelmi adatokat is megismerhetik a tanácskozáson résztvevő szakemberek. A témák között szerepel az itthoni és a határon túli gyermekvédelmi szakellátás, az egyházi szerepvállalás a gyermekvédelemben és a gyámügyi igazgatás elmúlt 20 évének történetével is foglalkoznak a fehérvári konferencián.

A köszöntők közben a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola SoulAir Kamarakórusa szívhez szóló dallamokkal segítette a ráhangolódást a gyermekvédelmi szakmai kérdésekre.

A kétnapos szakmai tanácskozásra érkezett gyermekvédelmi szakembereket Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is köszöntötte, majd felolvasták Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége levelét, amelyben hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelem legfontosabb feladata a szoros családi kapcsolatoktól megfosztott gyerekek esetében a társadalomba vetett bizalmuk újraépítése és a gyerekek önbizalmának visszaadása.

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a sok módosítás révén megerősödött a jelzőrendszer, gyors, emberséges és szakszerű intézkedések váltak lehetségessé, ám a szomorú esetek további pontosításokat igényelnek.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelemben is csak összefogással lehet igazán eredményt elérni. A gyermekvédelem, nélkülözhetetlen feladatellátás a megye és a város életében és Fehérvár a lehetőségeihez képest, ahogy eddig is tette, a jövőben is minden támogatást és segítséget megad - fenntartótól függetlenül - a gyermekvédelemmel foglalkozó intézményeknek. Köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a húsz év alatt felhalmozódott rengeteg tapasztalat a jövőben még inkább javítja a gyermekvédelmi munka színvonalát.

A következő években gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztésekre európai uniós forrásokból 95 milliárdot fordítanak - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Czibere Károly kedden Székesfehérváron, ahol megnyitotta az Országos és Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezésében zajló kétnapos fórumon Czibere Károly hangsúlyozta, a szociális területre jutó mintegy 400 milliárd forintból minden negyedik forintot gyermekvédelemre fordítanak. Az államtitkár a beruházásokkal kapcsolatban azt mondta: a gyermekvédelemben felhasznált adóforintok nem kiadások és költségek, hanem befektetések, amelyek a jövőben meg fognak térülni.

Czibere Károly a húszéves gyermekvédelmi törvényről azt mondta: a jogszabály folyamatos változásai azt a célt szolgálták, hogy a nehéz sorsú gyerekek "elkallódás helyett valódi esélyt kapjanak", a nevelőszülői hálózat megerősítésével pedig családban nőhessenek fel. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az ágazatban dolgozók munkáját a szavak mellett a bérek folyamatos emelésével is megköszönjék. Idén az ágazat átlagbére - tavaly márciushoz képest - 16-17 százalékkal nőtt, míg 2018-ra 60 százalékos lesz az emelkedés 2013-hoz képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.