Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Március 11. 11:08, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Húsvétra egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban

Húsvétra egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban

A húsvéti ünnepekre egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető elmondta: március 26-a és április 9-e között a tartományok határai zárva lesznek, átjárni csak a már ismert kivételes indokokkal lehet, mint amilyen például a munkavégzés vagy az oktatás. Az intézkedés alól kivételt képeznek a Kanári- és a Baleár-szigetek.

Az éjszakai kijárási tilalom este 11 és reggel 6 óra között tart, a tartományok ennél hosszabb időtartamot megjelölhetnek, rövidebbet viszont nem.

Az ünnepek idején a zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek. Magánterületen csak együtt élő családtagok tarthatnak összejövetelt.

Ugyanezek az intézkedések hét tartományban, például Baszkföldön, Murciában, Madridban érvényben lesznek március 17-e és 21-e között is, a Szent József ünnepe alkalmából tartott hosszú hétvégén.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy az intézkedéseket jóváhagyta a tartományok egészségügyi tárcavezetőinek tanácsa, azok végrehajtása kötelező. Hozzátette: a madridi autonóm kormány ellenezte a javaslatot.

A miniszter közölte: az országba eddig 6,6 millió adagnyi vakcina érkezett a három európai engedéllyel rendelkező gyártótól, 4,98 millió ember az első, 1,4 millióan a második dózist is megkapták az oltóanyagból.

Mint mondta, a szerdán bejelentett uniós megállapodásnak köszönhetően ebben a hónapban körülbelül 400 ezerrel többet kap Spanyolország a Pfizer/BioNTech-vakcinából, amellyel 3,1 millióra emelkedik a márciusban beérkező mennyiség ebből az oltóanyagból.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint országosan tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 139-en fertőzöttek. Az elmúlt egy napban mintegy 2300 új esetet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta 3,16 millió embernél mutatták ki a fertőzést.

A halálos áldozatok száma 543-mal emelkedett az utóbbi egy hétben, eddig 71 727-en hunytak el a fertőzés következtében.

Madridban az Amyts nevű szakszervezet felhívására határozatlan idejű sztrájkba kezdtek szerdán az alapellátásban dolgozó háziorvosok és gyerekorvosok, hogy felhívják a figyelmet a szakemberhiányra, és követeljék a dolgozói létszám bővítését az ágazatban.

Miután a nap folyamán Isabel Díaz Ayuso, a madridi autonóm tartomány elnöke bejelentette lemondását, és május 4-ére előrehozott helyi választást írt ki a tartományi kormánykoalíció szakadása miatt, az egészségügyi dolgozók a politikai bizonytalanságra hivatkozva felfüggesztették a tiltakozóakciót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése