Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 31. 16:16, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Handelsblatt: Angela Merkel 'osztogató' kampánnyal semlegesítené a baloldalt

Handelsblatt: Angela Merkel 'osztogató' kampánnyal semlegesítené a baloldalt

Több tízmilliárd eurós költségvetési kihatású jóléti intézkedések ígéretével indulna az őszi országos parlamenti választást felvezető kampányba Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke, hogy eltántorítsa a baloldali szavazókat a választási részvételtől - írta pénteken a Handelsblatt.

A német üzleti lap szerint a CDU arra törekedik, hogy a szociáldemokraták (SDP) támogatói közül minél kevesebben vegyenek részt a szeptemberi Bundestag-választáson, ezért igyekszik a szociálisan érzékeny párt képét mutatni, mielőtt konzervatív és piaci liberális nézetei mozgósítanák a baloldali szavazókat.
Az úgynevezett aszimmetrikus demobilizáció stratégiájához illeszkednek a legújabb tervek, amelyeket Merkel a napokban egy telefonkonferencián ismertetett a párt tisztségviselőivel. A német választókat az euró jövője mellett főleg az érdekli, hogy miként érvényesül a szociális igazságosság elve - indokolta javaslatait a CDU elnöke a Handelsblatt szerint.
Merkel szerint a júniusi programalkotó kongresszuson fel kell venni a CDU választási programjába egyebek között a családi pótlék emelésének és a családi adókedvezmények kiterjesztésének ígéretét. Rögzíteni kell a programban azt is, hogy a konzervatívok megfékezik a lakbérek emelkedését. Ez azért jelentős téma, mert a németek többsége bérlakásban lakik. A szociális ígéretek mellett a pártnak köteleznie kell magát arra, hogy a következő ciklusban jelentős infrastruktúra-fejlesztési programokat indít. Mindez együtt nagyjából 30 milliárd euróval terhelné meg a költségvetést - írta a Handelsblatt.
A konzervatívok a legutóbbi, 2009-es választási kampányban is arra törekedtek, hogy eltántorítsák a baloldal támogatóit a szavazástól. A számítás bevált, az SPD történelmi mélypontot jelentő 23 százalékos eredményt ért el és kiesett a hatalomból. Az aktuális felmérések szerint az SPD választói támogatottsága 30 százalék alatt van, a CDU és bajor testvérpártja, a CSU pedig együtt a szavazatok nagyjából 40 százalékára számíthat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).