Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Június 26. 16:49, hétfő | Helyi
Forrás: weborvos.hu

Hamarosan itt az e-recept

Hamarosan itt az e-recept

A tervek szerint november 1-jétől már minden patikában kötelező lesz az e-receptes rendszer használata, így ha gyógyszerre van szükségünk, nem kell hosszasan várakozni a háziorvosi rendelőben.

Az orvos csak rögzíti az elektronikus rendszerben a felírt tablettákat, a beteg pedig elmegy a patikába és átveheti azokat. Hozzátartozó is kiválthatja a beteg helyett az e-receptet.

Az e-recept az uniós támogatással megvalósuló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), vagyis a legmodernebb, privát felhő alapú informatikai struktúra egyik központi rendszerkomponense. Az e-recept kiállítása ugyanúgy zajlik, mint a papírvényé, ám a nyomtatás helyett e-recept készül, ami felkerül az informatikai felhőbe, s megjelenik a patikai rendszerben.

Minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak kötelező lesz csatlakoznia az e-egészségügyi rendszerhez, amely az ágazat valamennyi szereplőjét összeköti. A lakosság így nemcsak az ellátási eseményeik listájához juthatnak hozzá az egeszseg.gov.hu oldalon ügyfélkapus azonosítás és TAJ-számuk megadása után, hanem a kezelések, beavatkozások valamennyi dokumentuma elérhetővé válik számukra.

A jelenlegi tesztidőszakban a betegek a programban részt vevő orvosnál az e-recept mellett papíralapú felírási igazolást is kapnak, és ezt később is kérhetik majd. – mondta Dr. Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

- Mi is lényegében az e-recept? Hogyan kell elképzelnünk a gyakorlatban?

A beteg felkeresi a háziorvosát, aki a beteg számára a vényeket nem kinyomtatja, hanem számítógépen írja meg és ezt tölti fel a rendszerbe. Aztán a páciens elmegy a patikába, és az új típusú személyi igazolvány, valamint a TAJ kártyájának bemutatásával ki tudja váltani a felírt gyógyszereket. De terveznek egy úgynevezett kiváltási jegyet is bevezetni mellé. Így például kapni fog a beteg egy tanúsítványt, amivel hozzátartozója is felveheti az ő gyógyszereit.

- Miért tartja jónak az újítást?

Több előnye is van, például az olyan betegek számára, akik folyamatosan gyógyszert kell, hogy szedjenek, nem szükséges, hogy minden hónapban felkeressék háziorvosukat, amennyiben persze betegségük nem kívánja meg a rendszeres vizsgálatot. Így mindig ki tudják váltani tablettáikat, nem kell várakozniuk a rendelőben. A másik előnye, hogy ha mondjuk, hibás vényt kap a beteg, a rendszer egyből kiszűri azt, javítja, így nem kell visszamennie az orvosához és meg tudja kapni a gyógyszereit. Nem utolsó sorban pedig mivel a beteg minden kórelőzménye feltöltésre kerül a rendszerbe, az orvos hozzá tud férni a korábbi vizsgálati eredményekhez.

A gyógyszerész szaklapok szerint a rendszerben az is látszódni fog, ha valamelyik felírt orvosságot nem váltja ki a páciens. Emellett megnyugtattak mindenkit, hogy – az idősebbek érdekében – megmarad a papíralapú vény, így könnyebben átlátják majd, milyen gyógyszert írt fel nekik az orvos, és mit nem váltottak még ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.