Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 04. 17:21, szombat | Belföld
Forrás: mti

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott

- közölte Hajdú Miklós, a város alpolgármestere az MTI-vel.

Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, valamint népszerűsítik a halfogyasztást. Többi között a Balatonról, Szarvasról, Dunakilitiről, Budapestről csatlakoztak a Halünnephez - tájékoztatott az előkészületekről Hajdú Miklós.

Idén július második szombatján rendhagyó módon tartják meg hagyományos főzésüket a bajaiak. Nem a városközpontban, hanem városrészenként, 14 helyszínen kisebb csoportokban összegyűlve készíthetnek halászlevet.

Először 1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő attrakciójává vált, azóta minden évben július második szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők jóvoltából. A négynapos fesztivállá alakított rendezvény minden évben tízezreket vonzó eseménnyé, az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált.

Idén a koronavírus-helyzet miatt a város kénytelen volt lemondani a jubileumi programot, a hagyományőrző civil szervezet pedig jelentős erőfeszítéseket tett a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért. Ennek keretében a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének szakmai közreműködésével 14 kisfilmből álló sorozatot forgattak halételekről és a halászlé mellett számos egyéb elkészítési módot mutattak be a közösségi médiafelületeken szakmai körökben elismert amatőr és profi szakácsok, főzőmesterek.

Címkék: Baja, hal, halünnep, hungarikum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.