Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 27. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Gondban vannak a hitelintézetek

Gondban vannak a hitelintézetek

A Világgazdaság azt írja, hogy nem egészen 34 milliárd forintnyi profitot produkált tavaly a hitelintézeti szektor a fióktelepekkel együtt, ez alig több mint nyolcada a bázisnak.

A visszaesésért elsősorban a bankok rossz eredménye okolható. A megelőző évinél 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárd forintos adózott eredményt produkált tavaly a magyar hitelintézeti szektor a banki fióktelepekkel együtt – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétett, auditált adataiból.

Az óriási mértékű visszaesésért leginkább a bankszektor okolható: annak összesített eredménye ugyanis mindössze 12,28 milliárd forintot ért el 2010-ben, ez töredéke az egy évvel korábbi 209 milliárdnak. Nem alakult jól az eredmény szempontjából az elmúlt év a hitelintézeti fióktelepek szempontjából sem: ezek összesített adózott nyeresége 15,7 milliárd forintot tett ki, amely alig egyharmada a bázisidőszakinak. Mindezek tükrében a szövetkezeti hitelintézetek közel 6 milliárdos eredménye nem is rossz, hiszen az csak 19 százalékkal maradt el a bázistól. A kiábrándító tavalyi eredményekért több tényező is okolható. Egyrészt a hitelintézeteknek tavaly számolniuk kellett a banki különadóval, amely igencsak lerontotta az év végén kimutatható eredményt. Másrészt a makrogazdasági környezet még tavaly sem alakult túl jól, így a lakossági oldalról mutatkozó hitelkereslet igen alacsony szinten maradt, és a vállalati szektornál is csak néhány területen mutatkozott kezdeti javulás. Az eredménykimutatásokban szereplő tételeknek nem tett jót az sem, hogy a hitelportfólió minősége tovább romlott a piaci szereplőknél: ezalól leginkább a takarékszövetkezeti szektor jelentett kivételt. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatásai nemcsak az eredményeken, hanem a mérlegeken is tükröződtek: a hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszege 32 222,5 milliárd forintot ért el 2010 végén, ez 1,4 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére