Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Május 05. 07:16, kedd | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Franciaországban 25 ezer fölé emelkedett a halottak száma

Franciaországban 25 ezer fölé emelkedett a halottak száma

A francia egészségügyi minisztérium hétfői összesítése szerint a napi halálozás háromszáz fölé emelkedett: az elmúlt 24 órában 306-tal 25 201-re nőtt a betegségben elhunytak száma az előző napi 135-ös növekedés után.

Kórházban 243-an hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában az előző napi 96 után, az idősotthonokból és a szociális intézményekből 63 új halálesetet jelentettek, a vasárnapi 39 után.

A kórházban kezeltek száma az elmúlt 24 órában 267-tel 25 548-ra csökkent, de még mindig 689 új betegfelvétel történt.

Az intenzív osztályokon 123-mal kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint vasárnap. Lélegeztetőgépen jelenleg 3696-an vannak, ami az egészségügyi hatóságok megítélése szerit még mindig túl magas szám, jóllehet a súlyos esetek száma az április 9-i tetőzés óta a felére csökkent.

A járvány előtt 5 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre a francia egészségügyben, és a nem koronavírusos betegekkel együtt még mindig ennél több embernek van egyszerre szüksége lélegeztetőgépre.

A francia kormány egy hét múlva tervezi megkezdeni a március 17-én életbe lépett szigorú kijárási korlátozások fokozatosan feloldását, amelyet heves társadalmi vita kísér.

Az általános karantént felváltó óvintézkedések bemutatásakor Edouard Philippe miniszterelnök hangsúlyozta, hogy elsősorban a gazdaság újraindítása miatt van szükség a karantén feloldására, de az enyhítések csak akkor kezdődhetnek, ha a napi új regisztrált fertőzöttek száma nem haladja meg a 3 ezer. A elmúlt napok átlaga ezer körül mozogott.

A kormánystratégiát a kormánytöbbségű nemzetgyűlés múlt kedden már megszavazta, az ellenzéki többségű szenátus viszont hétfőn elutasította, jóllehet a felsőházi szavazás jelképes volt, jogi következményei nincsenek.

A felsőház elsősorban az iskolák újranyitását nem támogatja, és kételkedik abban, hogy a kormány képes lesz a megígért napi 700 ezer tesztelés megszervezésére.

A miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy júniusban 200 eurós újrakezdési támogatásban részesül 800 ezer 25 évnél fiatalabb hátrányos helyzetű francia a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt.

"A karantén miatt az egyetemi menzák zárva vannak, számos fiatal elvesztette a munkáját, miközben fizetniük kell az albérletet, és nagyon sok fiatal került tragikus helyzetbe" - fogalmazott a miniszterelnök a szenátusban. A fiataloknak járó támogatáson kívül a legszerényebben élők, mintegy négymillió háztartás 150 eurós gyorssegélyt is kap a karantén feloldása napján, és azon felül gyerekenként további 100 eurós támogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.