Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2023. December 01. 09:40, péntek | Helyi
Forrás: vg.hu

Felrúgták a tűzszünetet: ismét lövi egymást a Hamász és Izrael

Felrúgták a tűzszünetet: ismét lövi egymást a Hamász és Izrael

Légiriadóra ébredhetett Izrael lakossága péntek hajnalban, mivel egy a Gázai övezetből indított rakéta repült be a légterébe.

A Vaskupola tette a dolgát és elhárította a veszélyt. Nem sokkal később palesztin híradások az közölték, hogy lövöldözés és robbantások kezdődtek Gáza északi részén. A tűzszünet egy hete kezdődött, ez idő alatt már kétszer meghosszabbították. A fegyvernyugvás ma reggel ért volna véget.

A Gázai övezetből kilőtt rakéta megsemmisítéséről számolt be péntek hajnalban, a tűzszünet lejárta előtt nem sokkal az izraeli hadsereg, miközben a Hamász iszlamista szervezethez közel álló hírügynökség fegyverropogásról és robbanásokról számolt be az övezet északi részén. A Gázai övezetből indított rakéta miatt Izraelben megszólaltak a szirénák, a tűzszünet múlt heti életbe lépése óta először.

A rakétát a hadsereg elmondása szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer semmisítette meg.

Egyelőre sem a Hamász palesztin szervezet, sem más nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Nem sokkal később a Hamászhoz köthető Sebab hírügynökség azt jelentette, hogy az övezet északi részében fegyverropogás és robbanások voltak hallhatók péntek hajnalban, de további részleteket nem közöltek.

Izrael október 7-én indított háborút a Hamász palesztin terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, miután a csoport fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak, betörtek a zsidó állam déli részébe, megöltek mintegy 1200 embert, megsebesítettek további mintegy háromezret, és nagyjából 240 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak.

A szembenálló felek között november 24-én lépett életbe fegyvernyugvás, amelynek értelmében a Hamász túszokat enged el, Izrael pedig fogva tartott palesztinokat enged szabadon, valamint humanitárius segélyek érkezhettek az övezetbe.

A tűzszünetet már kétszer meghosszabbították, de jelen állás szerint péntek reggel lejár.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a héten úgy nyilatkozott, hogy a fegyvernyugvás lejártával Izrael meg fogja semmisíteni a Hamászt. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a hadsereg továbbra is kész a harcra, és bármelyik pillanatban kész arra, hogy újra lecsapjon.

vg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:35, csütörtök | Helyi

A szennyvíz-gerincvezetéket javítják – időszakos forgalmirend-változások a Deák Ferenc utcában

Megkezdődtek a munkálatok a Deák Ferenc utca Budai út és Horvát István utca közötti szakaszán, ahol önkormányzati forrásból közel 580 méter hosszúságban a szennyvíz-gerincvezeték kitakarás nélküli

2024. Február 28. 09:25, szerda | Helyi

Iskolafelújítások Székesfehérváron – a Tóparti tavaszra elkészül, az egykori Ybl is megújul

Javában zajlik két iskolaépület nagyszabású felújítása a Csónakázó-tó közelében.

2024. Február 13. 09:58, kedd | Helyi

Nőket futtatak Székesfehérváron - bordélyház üzemeltetését hiúsították meg a rendőrök

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói információt szereztek arról, hogy a város egyik szórakozóhelyét bordélyházként üzemeltetik.

2024. Február 09. 11:38, péntek | Helyi

Fejér Termék 2024 - február 29-ig várja a pályázatokat a Fejér Vármegyei Önkormányzat

A Fejér Vármegyei Önkormányzat idén is meghirdette a Fejér Termék pályázatot.