Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2020. Április 30. 19:05, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Fehérvári intézkedések a hétvégére és az elkövetkező hetekre

Fehérvári intézkedések a hétvégére és az elkövetkező hetekre

A most hétvégére, illetve az elkövetkező hetekre vonatkozó intézkedésekről, illetve az aktuális információkról és adatokról adott ki dr. Cser-Palkovics András polgármester

csütörtökön lakossági tájékoztatót. Ez az alábbiakban olvasható.

Tisztelt Fehérváriak!

Május 4-étől a védekezés átlép a második szakaszba, a kormány által bevezetett intézkedések az élet fokozatos, szigorú szabályok mentén történő újraindítására vonatkoznak. A bejelentett új kormányzati döntésekről részletesen az alábbi linken olvashatnak: https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/fokozatosan-szigoru-menetrend-mellett-ujraindithato-az-elet

Köszönöm, hogy a veszélyhelyzet kezdete óta számíthatok Önökre! Az életbe lépő változások, az egyes területeken enyhítést hozó szabályozások mellett továbbra is figyelnünk kell egymásra, amihez a fehérváriak együttműködését kérem! A fő cél nem változott: kerülni kell mindenfajta csoportosulást!

A következő pontokban felsorolt intézkedésekről a közgyűlési frakcióvezetőkkel előzetesen egyeztetést folyattam.

1. Hétvégi intézkedések:

Az előttünk álló hosszú hétvégére fenntartom a korábban hozott döntéseket, így kérem, hogy a 18 év alattiak este 20 óra és reggel 06.00 óra között otthon tartózkodjanak, a sportolásnál pedig kérem, hogy mindenkit tartsa a biztonságos, azaz 10 méteres védőtávolságot.

Továbbra is hatályos az a rendelkezés, amely szerint a városi piacon és a helyi közösségi közlekedésben kötelező a maszk, vagy a száj és az orr eltakarására alkalmas textil viselése. Üdvözlöm a kormány döntését, hogy ezt kiterjeszti az üzletekre is.

2. A védekezés második szakaszában hétfőtől életbe lépő kormányzati intézkedésekhez igazodva Székesfehérváron az alábbi rendelkezések kerülnek a következő hetekben, fokozatosan bevezetésre:

- Székesfehérváron továbbra is kötelező a maszk, illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas textil használata a kormányzati rendelkezésben megjelölt helyeken (üzletek, közösségi közlekedés), valamint a városi piacon. A közterületeken pedig ajánlom a maszkhasználatot.

- Megmarad a piacon az eddigi látogatási rend, azaz a 65 év felettiek 07.00-09.00, a 65 év alattiak pedig 06.00-07.00 és 09.00-14.00 óráig vásárolhatnak a piacon.

- Május 9-én, szombattól megnyitjuk az iparcikk piacot. Itt is a városi piacra vonatkozó vásárlási rend lesz érvényben, és a maszkhasználat is kötelező.

- Továbbra is ingyenes marad a parkolás, és a belvárosi behajtási korlátozás a gépjárművekre nem kerül feloldásra.

- A kormány döntése értelmében hétfőt követően megnyithatnak a teraszok és kerthelyiségek. Erre figyelemmel, kérelem alapján és az engedélyezési eljárást követően a közterületek vonatkozásában is meg fogjuk adni a teraszok megnyitására vonatkozó engedélyeket. Ezek csak egy hónapra, májusra fognak vonatkozni. Meghosszabbítani abban az esetben lesz lehetőségünk, ha a jogszabályokban és az engedélyekben foglaltakat az engedélyes vállalkozó maradéktalanul betartja. Teraszt májusban, vasárnaptól csütörtökig 20 óráig, pénteken és szombaton 21 óráig, a biztonságos távolságtartási szabályok betartásával, élőzene-szolgáltatás nélkül lehet nyitva tartani. A májusra vonatkozó teraszdíjat elengedi az Önkormányzat, ezzel is segítve a vállalkozások újraindulását, működését, segítve a munkahelyek megőrzését vagy a munkaerő-felvételt.

- Május 9-től megnyitásra kerülnek a kutyafuttatók.

- A fokozatosság elve szerint, várhatóan május 18-tól nyitjuk meg a játszótereket városszerte, a Koronás Parkot, illetve a lezárt szabadtéri sportpályákat is. A Városgondnokság a játszóterek takarítására és fertőtlenítésére vonatkozóan speciális rendet fog alkalmazni.

- A Csitáry G. Emil Uszoda egyelőre továbbra is zárva tart. A kormány lehetővé tette a strandok megnyitását, erre Székesfehérváron várhatóan júniusban kerülhet majd sor.

- A Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálata (Kossuth u. 2.) esetében a május 4-ével kezdődő héten marad az eddigi szabályozás, azaz személyes ügyfélfogadásra csak szerdán 08.00-12.00 és 13.00-16.00 óráig van lehetőség, viszont telefonon és e-mailben a hét valamennyi munkanapján fogadják az ügyfelek megkeresését.

- Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények a következő héten továbbra is zárva tartanak. Az ezt követő időszakról a későbbiekben döntünk, és ezt követően tájékoztatást adunk. A kormánydöntés alapján a szabadtéri kiállítóhelyek megnyithatnak, ennek megfelelően a Nemzeti Emlékhely május 9-től, a Gorsium Régészeti Park május 16-tól látogatható.

- A kormány döntése alapján augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvényt nem lehet tartani, így önkormányzati rendezvények sem lesznek. Ez nyilvánvalóan érinti a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatát is, erről a következő időszakban tájékoztatást fogunk adni.

- Üdvözöljük és korrekt döntésnek tartjuk Gulyás Gergely miniszter azon bejelentését, miszerint az önkormányzatok számára az állam visszapótolja az elengedett idegenforgalmi adóbevétel miatti bevételkiesést.

3. Aktuális információk és adatok:

- Négy egyetem orvostudományi karának összefogásával reprezentatív tesztelés kezdődik, amelynek célja annak feltérképezése, hogy az ország lakosságának hány százaléka esett át már a fertőzésen, így mutatják ki az antitesteket is. Az Önkormányzat arról kapott tájékoztatást, hogy a statisztikai mintába 233 fehérvári személyt vonnak be. Kérem a vizsgálatba meghívott fehérváriakat, hogy mindannyiunk biztonsága érdekében mindenképpen vegyenek részt ezen a szűrésen, amely két héten belül lezajlik. Önkormányzatunk az Alba Regia Sportcsarnokot biztosítja ehhez.

- A kormány állásfoglalása szerint a kórházakból kimenő és bejövő betegeket, az idősotthonok dolgozóit kötelezően tesztelni kell. Üdvözöljük ezt a döntést, amelyet Önkormányzatunk a saját fenntartásban működő idősotthonok esetében már meg is valósított. Szerencsére nálunk eddig minden teszt negatív lett. Ma pedig lezárult a fehérvári intézményekben az a kormány által elrendelt és finanszírozott fertőtlenítés, amelyet a Magyar Honvédség végez el az ország valamennyi idősotthonában. Úgy tudjuk, hogy a járványügyi vizsgálatok, ellenőrzések mindent rendben találtak. Köszönöm az intézmény vezetésének és kollégáiknak az elvégzett magas szintű, lelkiismeretes szakmai munkát.

- A városi piac a hosszú hétvége valamennyi napján – május 1-jén, 2-án és 3-án is – nyitva tart 06.00 és 14.00 óra között. Különös tekintettel az Anyák napjához kapcsolódó, kormány által engedélyezett virágvásárlásra. Az eddig megszokott rend szerint csak maszkban, vagy az arc eltakarására alkalmas textilben lehet bemenni az épületbe, illetve a 65 év felettiek 07.00-09.00, a 65 év alattiak pedig 06.00-07.00 és 09.00-14.00 óráig vásárolhatnak a piacon.

- Az Önkormányzat továbbra is biztosítja a napközbeni felügyeletet az azt igénylő bölcsődéseknek és óvodásoknak. Május 4-étől, hétfőtől az alábbiak szerint alakul a rend: az ügyeletes bölcsőde továbbra is a Mesevilág Bölcsőde, az óvodai ellátást pedig öt intézmény ügyeleti nyitva tartásával biztosítják. A Tolnai Utcai Óvoda a saját növendékei mellett a Megyeház utcai telephelyre, valamint a Maroshegyi óvodákba járó kisgyermekeket látja el. A Sziget Utcai Óvoda a saját növendékei mellett a Ligetsori, a Szárazréti és a Hosszúsétatéri Óvodába járó óvodásokat fogadja. A Napsugár Óvoda saját óvodásai mellett az Árpád Úti, a Szivárvány és a Gyöngyvirág Óvodába járó kisgyermekeket látja el. Újra megnyitja kapuit a Felsővárosi Óvoda, ahol a saját növendékek mellett a Magyar Honvédség fehérvári alakulatainál dolgozók gyermekeit fogadják még, valamint az Ybl Miklós Tagóvoda, ahol a saját növendékek és a katonagyermekek mellett a Rákóczi Utcai és a Belvárosi Brunszvik Óvodába járókat várják. A nem önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék vezetőit is felkértem, hogy hétfőtől gondoskodjanak az intézményekben az ügyeleti nyitva tartás megszervezéséről. A magánintézményekbe járó kisgyermekek szüleit így arra kérik, hogy ha gyermekük napközbeni felügyeletét igényleni szeretnék, úgy saját intézményeikkel vegyék fel a kapcsolatot. A csütörtöki adatok alapján a városban nyitva tartó két ügyeletes óvodába összesen 68, az ügyeletes bölcsődébe pedig 13 kisgyermeket vittek be szüleik.

- Szeretnénk hangsúlyozni, hogy továbbra is fenntartjuk: a legveszélyeztetettebb korosztályt védeni kell, ezért továbbra is fenntartjuk a város által működtetett telefonos ügyfélszolgálatot. A kollégákat a hosszú hétvégén 07.30 és 18.00 óra között a 06-70-66-99-014 és 06-70-66-99-015 mobilszámon lehet hívni!

- A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 271 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni!

- A szakemberek tájékoztatása szerint a szerdai esti-éjszakai városi ügyeletet összesen 26-an keresték meg, és közülük egy főnek voltak légúti panaszai. Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a betegség tüneteit magukon észlelő páciensek semmiképpen sem személyesen, hanem telefonon vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal vagy az ügyelettel! A szakemberek védelme érdekében ez kiemelten fontos, köszönöm, hogy az elmúlt hetekben kapott adatok alapján az emberek többsége megértette és betartotta ezt. A háziorvosok, a házi gyermekorvosok rendelési ideje és telefonszámaik, valamint az ügyeleti telefonszámok is elérhetőek a városi honlapon.

- Az Önkormányzat által koordinált önkéntesek száma: 549 fő.

- Székesfehérváron a mai napig összesen 156 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 37 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

- Folyamatos az érdeklődés az egy hete bejelentett, az álláskeresőket érintő új városi támogatási rendszerről is. Ennek részletei az alábbi linken olvashatnak: https://www.szekesfehervar.hu/ allaskeresesitamogatas.

Szeretettel hívunk mindenkit pénteken az online Sportmajális programjaira, szombaton 9 órakor pedig az online városi ballagásra.

Szép hétvégét kívánok, vigyázzunk egymásra!

dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 27. 10:13, szerda | Helyi

Pünkösdi ökotúrák a Sóstó Természetvédelmi Területen

A közel két hónapos kényszerszünet után, most újra indulnak programok a Sóstó Látogatóközpontban. A pünkösdi hosszú hétvége mindhárom napján várjuk a szabadba vágyókat Ökotúrára.

2020. Május 24. 09:45, vasárnap | Helyi

Döntetlennel folytatta a szezont a Vidi - 1-1-ről jöhet a Mezőkövesd elleni kupacsata második felvonása

A Magyar Kupa elődöntő első mérkőzésének legfőbb eseményei közé egy gyors Vidi-, és egy hazai hajrágól sorolható.

2020. Május 23. 10:29, szombat | Helyi

Összefogással valósult meg Fehérváron a mentők kocsifertőtlenítő-állomása

Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával készült el a Mentőállomás mellett az a mentesítő zóna, ahol a mentőautók fertőtlenítése történik.

2020. Május 17. 20:20, vasárnap | Helyi

Amikor a tervezők álma beteljesül - nézze meg milyen csodálatosan zöld az Országzászló tér

Gyönyörű szépen kizöldült a két éve teljesen felújított Országzászló tér és csodálatosan bontja leveleit a tér megmentett nagy platánja is.