Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Június 12. 10:23, hétfő | Bulvár
Forrás: msn.com

Ez az 5 növény távol tartja öntől a szúnyogokat

Ez az 5 növény távol tartja öntől a szúnyogokat

Citromfű

A rovarriasztásra használt gyertyák és illatos karkötők egyik alapanyaga a citromfű. Ha néhány tövet elültetünk az udvarban, az erkélyen vagy a párkányon, garantáltan távol tarthatjuk lakásunktól a szúnyogokat.

Erőteljes citrom illata van, ezáltal elnyomja azt az illatot, amit a szúnyogok szeretnek

– hívta fel a figyelmet Bryan Clayton, a tájépítőket az egyesült államokbeli ügyfelekkel összekötő platform, a GreenPal vezérigazgatója. Amber Noyes, kertész és a Gardening Chores kertészeti szakportál szerkesztője hozzátette: bármilyen citromillatú növény jó választás lehet, hogy szúnyogmentessé tegyük otthonunkat.

Levendula

A levendulát annak linalol tartalma (a linalol egy természetes terpénalkohol, amely többek között a levendulaolajban és a muskotályzsálya-olajban fordul elő – a szerk.) és erőteljes illata miatt a szúnyogok nem bírják elviselni. Ha a növény leveleivel bedörzsöljük a csípést, enyhíthetjük a kiütések viszketését.

Mivel a levendulának sok napfényre van szüksége a növekedéshez, így körültekintően járjunk el, amikor elültetjük. Ha szép nagyra nőttek, nemcsak a csípésekre nyújtanak majd kiváló gyógyírt, de a szúnyogokat is elüldözik.

Macskamenta

Míg a macskákat vonzza, addig nepetalakton tartalma miatt a szúnyogokat távol tartja a macskamenta. A növényt kifejezetten könnyű termeszteni, illetve gondozni is.

„Nagyon mutatós, hamar szaporodik, szinte bármilyen talajtípusban megmarad, a napsütést, de a félárnyékot is kedveli” – mutatott rá Amber Noyes. Bryan Clayton kiemelte: a macskamenta-olajat, illetve a növény leveleit riasztó spray vagy bedörzsölő készítéséhez is használhatjuk.

Körömvirág

Piretrum-tartalma miatt a körömvirág egy természetes rovarirtó szer, amely távol tartja a szúnyogokat. Ültessük a növényt az ajtók, ablakok vagy kerti ülőhelyek közelébe, hogy amikor a szúnyogok megérzik az erőteljes illatot, elkerüljenek minket.

Menta

Akárcsak a macskamenta, úgy a hagyományos borsmenta is kiváló szúnyogriasztó. Legaktívabb összetevője a mentol, amely köztudottan elűzi és irtja a vérszívókat, illetve más kártevőket.

„A menta illata csodákat tesz a szúnyogok távoltartásában. Minden mentafajta jól működik, de én különösen szeretem az algériai mentát a fűszeres hatása miatt” – emelte ki Noyes, aki szerint a menta minden talajtípusban, valamint félárnyékos helyen is megmarad. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy rendkívül gyorsan képes szaporodni, ezért a növekedését kordában kell tartani.

msn.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.