Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Július 25. 17:01, kedd | Helyi
Forrás: agroinform.hu

Évi 50 milliárd forint kártól menthet meg a jégkármérséklő rendszer

Évi 50 milliárd forint kártól menthet meg a jégkármérséklő rendszer

Várhatóan évi 50 milliárd forintnyi értéket ment majd meg a jövő év májusban munkába álló, az ország teljes területét védő jégkár mérséklő rendszer. Működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lesz.

A beruházás 1,8 milliárd forintból valósul meg, amit a Vidékfejlesztési Programból finanszíroznak. A várhatóan 1, 5 milliárd forintos éves működtetési költséget pedig a Kárenyhítési Alapból biztosítják, s így a gazdák számára nem jelent pótlólagos kiadást.

Győrffy Balázs kiemelte: Jelenleg az ország területének mintegy harmadát védi jégkár mérséklő rendszer, amit Tolna, Baranya és Somogy megyében működtet a Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA). Kedvező hatását Fejér megye déli területei is „érzik”, de a megye többi része védtelen a jégveréssel szemben, amiből az idén is kijutott egyebek között Mór környékének.

Országosan a mezőgazdasági károk mintegy ötödéért „felelős” a jég, tavaly például a bejelentések alapján, mintegy ötvenezer hektáron okozott kisebb, nagyobb károkat. A NEFELA számítása szerint a rendszer működtetésére fordított minden forint csak az agráriumban 33 forintnyi értéket ment meg, s védi az épületeket, a gépkocsikat azaz számottevően mérsékli a mezőgazdasággal nem összefüggő károkat is.

A számítások szerinti 50 milliárd forint megmentett érték egyébként tízszerese a kamara országos, évi tagdíjbevételének – magyarázza a NAK megyei elnöke. A rendszer működéséről Kiss Norbert Ivó elmondta: a védekezésnél a déli megyékben, valamint több országban már bevált módszert alkalmaznak.

Hogyan működik a jégeső-elhárítás?

Az összes jégeső-elhárítási módszer alapja ugyanaz: reagens anyagot (ezüst-jodid) juttatni a felső légrétegekbe, ezzel befolyásolva a jégképződést. A cél a jégszemek méretének csökkentése. Ez úgy történik, hogy az ezüst-jodid a jégkristály szerkezetéhez nagyon hasonló mikron méretű molekulái kristályosodva magukhoz vonzzák a vízrészecskéket, így a vízpárából sok apró jégszem keletkezik, ezáltal megakadályozzák a nagyobb jégdarabok kialakulását. Az apróbb jégszemek pedig ráadásul lassabban esnek le, tehát hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, így olvadással is csökkenhet a méretük.

Szerencsés esetben esőcseppekként érik el a talajt, de legalább is jóval kisebb és lazább szerkezetű jégszemekként hullanak le, így az általuk okozott kár is jóval kisebb lesz. A jégkárcsökkentés tehát azon az elven működik, hogy rengeteg mesterséges apró „jégmagot“ hozunk létre a reagenssel. Jelenleg három módszert használnak sikeresen a jégesők elhárítására: a talajgenerátorost, a rakétást és a repülőgépest. A rendszer beindításához a jégeső érkezése előtt 2-3 órával a meteorológiai szolgálat ad riasztást.

A tervek szerint Fejér megyében 30 talajgenerátort helyeznek el. Már toborozzák azokat a kezelésükre vállalkozókat, akik a generátor telepítési helyszínének közelében élnek, s a „jégeső-szezon” idején, azaz májustól szeptember végéig, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.