Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2017. November 06. 08:53, hétfő | Belföld
Forrás: portfolio.hu

Érdekel, mennyi időt nyersz, hogyha a megengedettnél gyorsabban hajtasz?

Érdekel, mennyi időt nyersz, hogyha a megengedettnél gyorsabban hajtasz?

Pontosan mennyi időt nyerhetünk azzal, hogyha a megengedett sebességnél gyorsabban hajtunk az autópályákon?

A kérdés megválaszolása érdekében elkészítettünk egy táblázatot, amely megmutatja, hogy adott távolságokon mennyivel hamarabb érhet célba egy autós, vagy éppen egy motoros.

Hogyha megnézzük a legfrissebb baleseti statisztikákat, akkor általánosságban elmondhatjuk, hogy a személyi sérüléssel járó közúti balesetek legnagyobb hányadáért (közel 30 százalékáért az év első kilenc hónapjában) a gyorshajtás tehető felelőssé.

Természetesen ezeknek a baleseteknek csak egy része következik be a magyar autópályákon, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az autópályákon bekövetkező balesetek legnagyobb hányadát pont a ráfutásos, utoléréses balesetek adják, amelyek bekövetkezéséért gyakran a gyorshajtás tehető felelőssé.

Ezért úgy gondoljuk, hogy mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy mit nyerhet egy-egy autós azzal, hogy a megengedett sebességnél kicsivel gyorsabban közlekedik, vagy éppen sokkal gyorsabban, kockáztatva ezzel mások és saját maga testi épségét.

Valószínűleg kevesen vannak azok, akik a napi adrenalinfröccs kedvéért szegik meg a szabályokat és hajtanak sokkal gyorsabban a megengedettnél. A legtöbben csupán hamarabb akarják elérni úti céljukat, vagyis időt akarnak nyerni.

De pontosan mennyi időt tudunk megspórolni azzal, hogyha az autópályán 130 helyett 140-nel, vagy 150-nel közlekedünk egy adott távolságon? Többek között erre a kérdésre is választ ad az alábbi táblázatunk, amelyben azt számoltuk ki, hogy adott távolságokon mennyi időt nyerhet egy autós, vagy motoros, hogyha a megengedett 130 km/h-s tempónál gyorsabban közlekedik. Arra természetesen mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a "megnyerhető" idő számításakor a teljes útra vonatkozó átlagsebességgel kalkuláltunk. Illetve a ténylegesen "megnyerhető" idő eltérhet az egyes modelleknél annak függvényében, hogy mennyit csal a kilométerórája.

Végignézve a táblázatot gyorsan kiderül, hogy például egy Budapest-Siófok távolságon, ahol nagyjából 100 kilométeres szakasz tehető meg szabályosan 130 km/h-s sebességgel, kicsivel több, mint 3 perc nyerhető, ha valakinek sikerül végig a 140 km/s átlagsebességet tartania. Sokan közlekednek úgy az autójukkal, hogy a tempomatot 150 km/h alá állítják, mert tartja magát a legenda, hogy a sebességmérők 155 km/h fölé vannak állítva, így pedig megúszhatják a büntetést. Nos, ezek az autósok nagyjából 6 percet nyerhetnek az imént említett 100 kilométeres távon. És vannak persze az igazán nagypályás versenyzők, akik 180-200 km/h-s sebességgel döngetnek gyakran az autópályákon, ők durván negyedórát tudnának megtakarítani ezen az útszakaszon, hogyha nem kell folyton lassítaniuk a lassabban haladó, előzésbe kezdő járművek miatt.

Mindenkinek mást jelent az a megnyerhető 6, 10, 15, 20 perc, de azért érdemes megfontolni, hogy megéri-e a kockázatot ez a minimális nyereség, szerintünk nem.

portfolio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket