Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 02. 14:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ellenzéki tárgyalás - Az Együtt 2014 alkotmánytervezettel készül

Ellenzéki tárgyalás - Az Együtt 2014 alkotmánytervezettel készül

A "jogállam helyreállításának és megújításának programjával" és egy alternatív alkotmánytervezettel megy a délután kezdődő ellenzéki tárgyalásokra az Együtt 2014.

A választói mozgalom szerdai sajtótájékoztatóján Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke elmondta: egy harmadik dokumentumot is megosztanak tárgyalópartnereikkel. Ez egy "visszafogott, korlátozott alkotmánykorrekcióra" tesz javaslatot abban az esetben, ha az ellenzék nem szerez kétharmados többséget a következő választásokon.
Az Együtt 2014 tárgyalási javaslatában - amelyet kiosztottak az újságíróknak - azt kezdeményezi, hogy a szociális biztonsághoz, a lakhatáshoz és az egészséghez való jogot alapjogként határozzák meg. Indítványozzák a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, a médiatanács megszüntetését, a társadalmi akaratot pontosabban tükröző választási rendszer kidolgozását.
Visszaállítanák az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi jogkörét, korlátoznák az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét, helyreállítanák a kisebbségi jogok és a jövő nemzedékek biztosának függetlenségét. A kormányozhatóság érdekében jelentősen csökkentenék a kétharmados törvények számát. Emellett önkormányzati reformot szorgalmaznak, valamint a részvételi demokrácia kiterjesztését.
Az Együtt 2014 javaslatait egy kodifikált alkotmánytervezetben is összefoglalta. (http://www.egyutt2014.hu/ftp/hirek/130102_alkotmany/ujalkotmany.pdf)
Szigetvári Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, a jogállamot csak jogállami eszközökkel lehet helyreállítani. Ezért készülni kell arra is, hogy az ellenzék győz a választáson, de nem szerez alkotmányozó többséget. Erre az esetre is javaslatokat fogalmazott meg az Együtt 2014 - jelezte.
Szigetvári Viktor elmondta: egyelőre csak a közjogi kérdésekről szóló egyeztetéseken vesznek részt, gazdaságpolitikai tárgyalásokra nem mennek el az alkotmányos fejezet lezárásáig.
"Konstruktív a hangulat", így a heti rendszerességgel tartott közjogi egyeztetések akár 3-4 hét alatt lezárhatók - jegyezte meg.
Az MSZP kezdeményezésére délután a budapesti Pallas Páholyban kezdődnek tárgyalások ellenzéki szervezetek - a szocialista párt, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt - szakértői között közjogi kérdésekről.
A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az Együtt 2014 tárgyalási delegációját Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere vezeti majd. A szocialista pártét a fia, Bárándy Gergely MSZP-s elnökségi tag, a Demokratikus Koalícióét pedig Molnár Csaba, a párt alelnöke vezeti.
Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke hangsúlyozta, a vasárnapi előkészítő tárgyalásokon elérték, hogy a résztvevők körét bővíteni lehessen, egyúttal abban bíznak, hogy az LMP és 4K! - amelyeket az MSZP már korábban meghívott - is bekapcsolódik majd az egyeztetésekbe.
A Milla fontosnak tartja, hogy sikerüljön megállapodni az ügynökkérdés és a pártfinanszírozás rendezéséről, valamint arról, hogy a határon túli magyarok megtarthassák választójogukat - ismertette Juhász Péter.
Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke annak a reményének adott hangot, hogy az Ab megsemmisíti az előzetes regisztrációról szóló rendelkezéseket. Ellenkező esetben vagy ha a kormányoldal "jogi trükközéssel" mégis bevezeti a feliratkozást, kezdeményezik, hogy a demokratikus ellenzéki erők együtt tüntessenek a Parlament előtt - közölte.
A 2012. január 2-ai demonstráció helyén, az Operaház épülete előtti sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Szolidaritás hívta össze egy évvel ezelőtt az új alaptörvény elleni tüntetést, amely "ha csak egy napra is, de megvalósította az ellenzéki összefogást". A szorosabb együttműködésre azonban egy évet várni kellett - fűzte hozzá.

Címkék: Együtt2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során