Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 25. 14:23, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

El-Baradei csatlakozott a Tahrír téri tízezrekhez

El-Baradei csatlakozott a Tahrír téri tízezrekhez

Csatlakozott a kairói Tahrír téren tüntető több tízezres tömeghez Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori vezetője, akinek elnöki ambíciói vannak.

Washington sürgeti, hogy az egyiptomi katonai tanács mielőbb engedjen utat a civil irányításnak.

Csatlakozott pénteken a kairói Tahrír téren tüntető és a katonai kormány távozását követelő több tízezres tömeghez Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori vezetője elnöki ambíciókat dédelget. Mazhár Sahin, az egyik Tahrír téri mecset imámja a pénteki ima alkalmával mondott beszédében azt hangoztatta, hogy azonnal át kell adni az ország vezetését egy demokratikus felhatalmazást élvező kormánynak.

Közben Washington sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt napokban zajlott kairói megmozdulások halálos áldozatokat követeltek, és sürgette az egyiptomi katonai tanácsot, hogy mielőbb engedjen utat a civil irányításnak. „Amint lehet, teljesen át kell adni a hatalmat egy polgári kormánynak az egyiptomi nép törvényes követelésének megfelelően” – jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő.

Mint ismert, több napja folytatódtak a tüntetések Kairóban a katonai vezetés távozását követelve. Ismert: az egyiptomi kormány a hét végén testületileg benyújtotta lemondását.

Női újságírók küldését nem javasolják

Nem javasolja női újságírók küldését Egyiptomba a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet, miután több külföldi médium női munkatársát érte szexuális támadás. A pénteken kiadott közlemény apropóját az adta, hogy a France3 francia közszolgálati televízió riportere, Caroline Sinz, a csütörtök esti híradóban sugárzott riportja végén közölte, hogy aznap Kairóban civil ruhás férfiak megverték, majd szexuálisan bántalmazták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.