Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 10. 15:32, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Eddig soha nem látott Vajda Béla-grafikák kiállításon

Eddig soha nem látott Vajda Béla-grafikák kiállításon

Először láthatja a közönség Vajda Béla (1935-2011) Arany Pálma-díjas animációs filmrendező halála után előbukkant grafikáit azon a kiállításon, amely péntektől látható a Cultiris Galériában Budapesten.

Képessy Bence, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállításon szereplő rajzokat Vajda Béla feltehetően akkor készítette, amikor a Ganz tervezőirodájában dolgozott műszaki rajzolóként. A filmrendező szabad gondolatokat "vetett oda" a papírra, grafikáin állatok, mitológiai alakok, "pátosz nélküli szeretni való figurák jelennek meg" - hangsúlyozta.
A megfejthetetlen portrék mellett az Illusztrációk című grafikán például három őrült arca látható, de kiállítják az Örültek háza, valamint a Bass-man című fekete tus rajzokat is.
Képessy Bence hangsúlyozta: Bende Zsófia, Vajda Béla munkatársa és felesége férje halála után akadt rá a szorosan összekötözött mappára, amely a rajzokat gyűjtötte össze és amelynek létezéséről mintegy 30 éves közös életük alatt semmit se tudott.
A rajzok egy része az idő múlásával elkezdett savasodni, ezért valamelyik közgyűjtemény felfigyelhetne és megmenthetné ezt az értékes anyagot - jegyezte meg.
Vajda Béla kezdetben képzőművésznek készült, fel is vették a főiskolára, ahol mindössze két hétig tanult, mert édesapja halála miatt kenyérkereset után kellett néznie. Beállt dolgozni a Ganz tervezőirodájához műszaki rajzolónak, ekkor készülhettek a kiállításon szereplő grafikák - jegyezte meg.
Majd kezébe került egy 8 milliméteres kamera és ennek hatására beiratkozott a filmművészeti főiskola másoddiplomás operatőr-rendező szakára, ahol Herskó János és Illés György voltak a tanárai. 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott 1995-ös nyugdíjazásáig.
Vajda Béla a Moto perpetuo című filozofikus abszurd animációs filmjéért érdemelte ki 1980-ban a legjobb rendezőnek járó Aranypálmát a Cannes-i filmfesztiválon. A szatirikus rajzokat Sajdik Ferenc készítette. A szállóigévé vált címet viselő Hanyas vagy? emberi-társadalmi fim-látlelete az oberhauseni fődíját és a filmkritikusok díját is elnyerte 1983-ban.
Vajda Béla első grafikai kiállítása másfél hónapig tart nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk