Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2018. Május 15. 17:52, kedd | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

DR. Tokodi István fehérvári orvos a SZENT-GYÖRGYI ALBERT ORVOSI DÍJ nyertese

DR. Tokodi István fehérvári orvos a SZENT-GYÖRGYI ALBERT ORVOSI DÍJ nyertese

Minden évben, munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak adományoznak Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét,

, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókhoz.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj egyik közönségdíjasa: DR. TOKODI ISTVÁN (neonatológus, gyermek-gasztroenterológus) , aki készséggel válaszolt az infofehervar.hu kérdéseire
Infofehervar.hu: Mi volt az első gondolata, amikor értesült róla, hogy a díjazottak között van?

- Dr. T.I.: Mikor értesültem róla, hogy a díjazottak között vagyok nagyon örültem és meglepődtem. Nem reméltem, hogy ilyen mértékű szimpátia nyilvánul meg felém, mint amit a szavazás során megtapasztaltam. Betegeim nálam is pontosabban követték a szavazás menetét, sokszor időközben is figyelmeztettek, hogy rá kell erősítenünk, mert nem lesz meg a dobogós hely. A szavazás lezárása után pedig rengeteg gratuláló SMS-t kaptam, akivel pedig találkoztam, azok szóban fejezték ki elismerésüket.

Infofehervar.hu: Volt-e valamilyen ünneplés ez alkalomból, s ha igen, miként?

- Dr. T.I.: Maga a díjátadás volt az ünnep, ahova a családtagjaimat is el tudtam vinni. Felemelő érzés volt olyan embereket megismerni, akik a saját területükön hosszú éveken át folytatott kitartó és áldozatos munkájukkal kiérdemelték betegeik elismerését. Rajtuk keresztül megrendítő és megható betegtörténetekről szereztünk és szereztem tudomást. A díjátadást követő fogadás keretében pedig lehetőség volt megismerkedni Szent-Györgyi Albert Professzor feleségével.

Infofehervar.hu: Kinek köszönné meg a díjat?

- Dr. T.I.: A díjat mindenekelőtt és elsősorban betegeimnek, különösen annak a két betegemnek (illetve szüleinek) köszönöm, akik ajánlottak és feljuttattak a szavazási listára. Ők mindvégig inkognitóban maradtak és csak közvetlenül a díjátadás előtt tudtam meg a szervező cégtől, hogy pontosan kikről is van szó. Köszönettel tartozom kollégáimnak, annak az összetartó csapatnak, akik között immár 27. éve dolgozom és akik szintén kitüntettek bizalmukkal a szavazás során. Természetesen köszönöm családomnak azt a sok türelmet és megértést, amely lehetővé tette, hogy betegeimre is kellő időt tudtam fordítani.

Infofehervar.hu: Szent-Györgyi Alberttől olvastam egy idézetet (wikipédia):

"Kevés döntéssel tudjuk olyan közvetlenül befolyásolni az egészségünket, mint azzal, hogy milyen élelmiszereket választunk és fogyasztunk!"

- Dr. T.I.: - Gyakran elmondom táplálási problémával nálam jelentkező csecsemő-kisdedkorú betegeim szüleinek: „Életünk, fogantatástól számított első 1000 napja kiemelkedő jelentőségű időszak táplálkozásunkban. Soha vissza nem térő lehetőségünk van ekkor arra, hogy pusztán megfelelő minőségű táplálással, gyermekünknél felnőttkori betegségek (kövérség, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, allergia) kialakulását megelőzzük.”

Infofehervar.hu: Miként lett orvos, miként választotta ezt a hivatást?

- Dr. T.I. : - A családi példa vezérelt, ugyanis édesapám háziorvos volt. Tetszett a hivatása, az az alázat és elhivatottság, amellyel munkáját végezte. Már a gimnáziumi éveim kezdetén eldöntöttem, hogy orvos szeretnék lenni, és ennek megfelelő elkötelezettséggel végeztem tanulmányaimat. Ahhoz, hogy gyermekorvos lettem, már kellett egy kis szerencse is.

Infofehervar.hu: A gasztroenterológia mára elég ismert, benne van a köztudatban, divatos téma mostanság. Ez mennyire könnyíti meg a munkáját?

- Dr. T.I. : - Egyfelől ez segíti a munkámat, mert sokszor már hallottak, olvastak egy-egy kórképről a betegek, ugyanakkor néha rendet is kell tenni a szülők fejében, mert sok a fél információ (ne adj isten téves információ). Nem könnyű ugyanis eligazodni a sok-sok adat és információ között, mint ami például az interneten is fellelhető. Fontos, hogy a forrás hiteles legyen, magam is, ha utána olvasok egy témának, meg kell néznem, hogy megbízható forrásból származik-e.

Infofehervar.hu: Mit él meg igazából sikernek a hivatása során?

- Dr. T.I. : - Számomra az jelenti az igazi elismerést és sikert, ha segíteni tudok a gondjaimra bízott kis betegeken és különösen az, ha legközelebb is visszatérnek hozzám a problémáikkal. Ez az, ami igazán a pályán tart. Természetesen nem másodlagos a kollégák részéről megnyilvánuló szakmai elismerés sem.

Infofehervar.hu: Mely pillanatok a legnehezebbek?

- Dr. T.I. : - A legnehezebb része hivatásomnak az, amikor közölni kell egy gyermekkel, annak szülőjével azt, hogy ettől kezdve gyökeresen megváltozik az élete, esetleg gyógyíthatatlan beteg…

Infofehervar.hu: Kevés szabadidejében mit csinál szívesen, miként töltődik fel?

- Dr. T.I.: - Elsőként a családomat említeném. Feleségem maximálisan támogat a munkámban, sokat köszönhetek neki. Három gyermekem van (kettő felnőtt, egy még gimnazista), ha tehetjük, mindannyian együtt vagyunk. Az ezen felül maradó kevés szabadidőmben örömmel végzek kétkezi munkát, kertészkedem.

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk az olvasóink nevében is!

Dr. Tokodi István 1991-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd ezt követően 1996-ban csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 2000-ben gasztroenterológiából, 2002-ben pedig neonatológiából tett szakvizsgát.

Jelenleg a székesfehérvári kórház perinatális intenzív centrumának neonatológusaként és gyermek-gasztroenterológusként dolgozik. Rendszeresen előad különböző gasztroenterológiai és gyermekgyógyászati konferenciákon, gasztoenterológiai könyvek szerzője, illetve gyakran publikál tudományos hazai szaklapokban is.

kép:szentgyorgyialbertorvosidij.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 08:33, szerda | Helyi

A labdarúgó EB idején éjfélig tarthatnak nyitva a belvárosi teraszok

Székesfehérvár Önkormányzata ezúton ad tájékoztatást arról, hogy a június 14-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság

2024. Június 10. 07:55, hétfő | Helyi

Nagy többséggel választották újra dr. Cser-Palkovics András polgármestert

Dr. Cser-Palkovics Andrást meggyőző fölénnyel, több mint 74 százalékos támogatottsággal választották újra vasárnap a fehérváriak.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 24. 09:07, péntek | Helyi

Járdafelújítások – az Ybl lakótelepen már elkészült, a Zichy ligetben ősszel kezdődik a beruházás

Elkészült az Ybl Miklós lakótelepet átszelő egyik járda felújítása és mellette az Ybl Miklós-mellszoborhoz vezető kisebb járdaszakasz.