Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Október 12. 10:02, csütörtök | Helyi
Forrás: feol.hu

Blokád alatt a Gázai övezet, Izrael hamarosan szárazföldi offenzívát indíthat (videók) – frissül

Blokád alatt a Gázai övezet, Izrael hamarosan szárazföldi offenzívát indíthat (videók) – frissül

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Az izraeli hadsereg szárazföldi műveletre készül, de még nincs politikai döntés

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés - közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön.

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein.

Szombat reggel óta a gázai terrorszervezetek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, s válaszul Izrael intenzív légicsapásokat indított az övezetben.

"Előző este voltak bizonyos jelek, de nem volt hírszerzési figyelmeztetés egy ilyen eseményre" - közölte Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője csütörtökön a szombati terrortámadásról, és megígérte, hogy a későbbiekben alaposan kivizsgálják a hírszerzés kudarcának okait.

A meglepetésszerű támadást megelőző napon a Gázai övezetben gyanús jeleket észleltek, s ezért több megbeszélést folytattak a hadseregben, de nem alakult ki az a benyomás, hogy Izrael elleni támadásra készültek volna. Éppen ezért a hadsereg nem emelte meg délen a készültségi szintet, és nem jelentette a politikai szintnek megfigyeléseit.

Hagari tájékoztatása szerint csütörtök reggel befejeződött a Nuhba, a Hamász kommandós csapata ellen támadási hullám az övezet egész területén, melyben az elfogott terroristák kihallgatásával szerzett információk alapján több tucat rakétakilövőhelyet, alagutat és gyülekezési pontot célzott meg az izraeli légierő. A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, mely a szombati betörés egyik vezető csapata volt.

"Mindenkivel le fogunk számolni, aki részt vett az atrocitásokban" - mondta Hagari. "A támadásból származó összes videót felhasználjuk fejlett technológiánkkal a barbárság résztvevőinek felkutatására. Már leszámoltunk Musztafa Sahinnal, aki online dokumentálta a barbár mészárlást, és egy másik aktivistával, aki haditengerészeti fegyvereket rejtett el. Támadásunk eredményeként a Hamászban káosz uralkodik"- mondta a katonai szóvivő.

Közölte, hogy még mindig vannak összecsapások az övezetben, az elmúlt napon négy tűzharcban öt terrorista vesztette életét, elfogtak két fegyvertelen behatolót, és egy drónnal végeztek a Hamász határhoz közeledő járművével. "Aki a határkerítéshez közelít, azt lelövik" - mondta Hagari.

A szóvivő bejelentette, hogy szombattól mostanáig 220 elesett katona családját értesítették, és 81 családdal tudatták, hogy szeretteiket Gázába hurcolták.

Itt gyakorlatoznak az izraeli katonák (videó)

Az izraeli hadsereg katonái a Negev sivatagban rejtőző „mini-Gázában” már évek óta gyakorlatoznak, hogy felkészüljenek a nehéz gázai terepre. Gáza kicsinyített mását 2011-ben építették fel azzal a céllal, hogy az izraeli katonák fel tudjanak készülni az utcai harcokra - írja a Mandiner.

A Hamász elleni harc azért is nagyon nehéz, mert Izrael korábbi, arab hadseregek elleni háborúival ellentétben, itt nem hagyományos hadsereggel küzd, hanem terroristákkal. S ezek a terroristák nem kímélik sem a saját, sem saját honfitársaik életét. Ráadásul nem klasszikus harctéren zajlanak a csaták, hanem lakott területeken.

Itt megnézheti a "mini Gázáról" készült videót:

https://www.youtube.com/watch?v=fX75frJnSn4

Pénteken ülésezik az ENSZ Izrael és Gáza ügyében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ül össze, hogy megvitassa az Izrael és a Hamász közötti konfliktust. Brazília, amely jelenleg az ENSZ BT soros elnökségét tölti be, összehívta az ülést, "hogy foglalkozzon a Gázai övezetben kialakult helyzettel" - közölte minisztériuma közleményében.

Mauro Vieira brazil külügyminiszter megszakította ázsiai útját, hogy New Yorkba utazzon az ülésre.

Túszok elengedését jelentette be a Hamász, Gázában egyre több a halott és a menekülő (videó)

Három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedését jelentette a Hamász iszlamista terrorszervezet, miközben a szombati tömeggyilkosság után indított izraeli válaszlépések miatt már mintegy 340 ezer ember menekült el otthonából a térségben, a halottak száma pedig mintegy 1200.

"Egy izraeli telepes nő és két gyereke kiszabadult, miután a korábbi összecsapások során fogságba estek" - közölte a Hamász fegyveres szárnya. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a túszok kiszabadulását. Az Al-Aksza palesztin televíziócsatorna által bemutatott felvételen egy kék blúzos nő látható, amint két gyerekkel, a Hamász három fegyveresének kíséretében elhagy egy szögesdróttal körbekerített területet.

https://twitter.com/NowVideoNetwork?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1712329270138179866%7Ctwgr%5Ea42f06f4b1ab6eb4e83fed16f35fb464753048cf%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.feol.hu%2Forszag-vilag%2F2023%2F10%2Fblokad-alatt-a-gazai-ovezet-izrael-hamarosan-szarazfoldi-offenzivat-indithat-frissul

A gázai egészségügyi minisztérium közben arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1200-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) csütörtök hajnalban azt tudatta, hogy a Gázai övezetben szerda estig további 75 ezerrel, körülbelül 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma. Az övezetben mintegy 2,3 millió ember él.

Volt amerikai külügyminiszter: aggasztó, hogy a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlin utcáin

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint aggodalomra adnak okot azok a képsorok, melyek a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlin utcáin Izrael megtámadása után. A politikus szerint mindez annak a jele, Németország túl sok külföldit engedett be az országba - írja a Magyar Nemzet.

Súlyos hiba volt ennyi, teljesen különböző kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni – szögezte le Kissinger a Politico brüsszeli hírportál közlése szerint.

1200 ember halt meg Gázában

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint 1200 ember halt meg azóta, hogy Izrael légicsapásokat indított az övezetben, megtorlásul a Hamász terrortámadására.

21 thaiföldi állampolgár halt meg a Hamász támadásaiban

21-re emelkedett az Izraelben tartózkodó thaiföldi állampolgárok halálos áldozatainak száma - közölte Srettha Thavisin miniszterelnök az X-en, a korábbi Twitteren.

Thavisin azt írta, a repülőgépes evakuálás mellett, hajókkal és autókkal menekítik a polgáraikat Jordániába. A becslések szerint 30 000 thaiföldi állampolgár dolgozik Izraelben - írja a BBC.

Joe Biden: ez a zsidóság legvéresebb napja a soá óta

A Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta – jelentette ki zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén helyi idő szerint szerdán Joe Biden amerikai elnök.

Ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta

– fogalmazott Biden. Az elnök szerint a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától. Mint mondta: a Hamász iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem „a puszta gonoszságot” hozta el a világba.

A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia.

„Egy dolog, amelyet mondtam Benjámin Netanjahunak, hogy nagyon fontos, hogy Izrael minden dühe és frusztrációja ellenére a háború jogának tiszteletben tartásával járjon el” – közölte Biden.

Olaf Scholz a németországi zsidóság biztonságának garantálásra szólított fel

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel szerda este az ARD televíziócsatornának adott nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár.

Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük

– magyarázta a szociáldemokrata politikus.

„Ez számunkra elfogadhatatlan”

– jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak.

Az amerikai külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki Izraelre

Az amerikai kormány az Izraelbe tervezett utazás megfontolására szólította fel az Egyesült Államok polgárait szerdán.

A külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján megjelent közlemény szerint harmadik fokozatú figyelmeztetést adtak ki a négyfokú skálán, ami arról szól, hogy az utazást indokolt megfontolni.

A szigorítást zavargások és terrorizmus veszélyével indokolták, és azzal egészítették ki, hogy a helyzet Izraelben változatlanul gyorsan változik, és „bármikor előfordulhat rakéta- vagy aknatámadás”.

Azoknak, akik Izraelben tartózkodnak, felhívták a figyelmét arra, hogy mindenben tegyenek eleget a biztonsági illetékesek utasításainak.

Izrael mellett hármas fokozatú figyelmeztetés van érvényben Ciszjordániára, miközben a Gázai övezet esetében a legmagasabb, azaz négyes fokozatúra emelte az amerikai külügyminisztérium az utazási figyelmeztetését, ami arról szól, hogy senki ne utazzon a térségbe.

Százezrek menekülnek Gázából

Több mint 338 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a Gázai övezetben, mivel Izrael folytatja a légicsapásokat – közölte az ENSZ.

A területre nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak be a segélyek és gyógyszerek. Humanitárius folyosó létrehozását is sürgetik, hogy a palesztinok elhagyhassák a háborús övezetet.

A rafahi átkelő, amely a Gázából Egyiptomba vezető fő kijárat, a gázai tisztviselők szerint kedd óta zárva van az izraeli bombázások után.

Hamarosan megindulhat a szárazföldi offenzíva

Gáza teljes izraeli blokád alatt áll, szerdán megszűnt az áramszolgáltatás, miután a terület egyetlen erőművéből kifogyott az üzemanyag. A több ezer sebesült miatt túlterhelt kórházak azt mondják, hogy kifogytak a gyógyszerekből.

Eközben egyre nagyobb a várakozás, hogy Izrael hamarosan szárazföldi offenzívát indít.

Egy izraeli szóvivő elmondta, hogy az izraeli hadsereg, köztük 300 ezer tartalékos, a határ közelében készül a bevetésre.

Benjámin Netanjahu: a Hamász minden tagja halott ember

A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti egységkormány első közös sajtótájékoztatóján szerda este.

A Hamász ugyanolyan, mint az Iszlám Állam, és úgy fogjuk eltiporni, ahogyan a világ eltiporta az Iszlám Államot

– szögezte le a kormányfő, azt is közölve, hogy Izrael immár ellentámadásba ment át. Joáv Galant védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Izrael eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Az eddig ellenzékben politizáló Beni Ganz, a Nemzeti Tábor vezetője úgy fogalmazott, hogy most eljött az összefogás ideje.

„Ideje van a békének, és ideje van a háborúnak. Most a háború ideje jött el” – hangoztatta Ganz.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.