Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bizonytalanságban tartják a nyugdíjas egészségügyieket

Bizonytalanságban tartják a nyugdíjas egészségügyieket

Az már biztos, hogy július 20-ig meg kell kapniuk első jövedelem-kiegészítésüket a nyugdíj helyett a továbbfoglalkoztatást választó egészségügyi dolgozóknak. Az erről szóló kormányrendelet már megjelent. Azt azonban továbbra sem tudni, pontosan mennyien részesülnek majd a nyugdíjpótló kompenzációban - írja a Világgazdaság.

A bizonytalanságot az okozza, hogy az egészségügyi államtitkárság még nem adott pontos választ arra, hány embernek adták meg a mentességet a továbbfoglalkoztatást kérő 1910 egészségügyi dolgozó közül. Két hete nagy ijedtséget okozott az Országos Onkológiai Intézetben, hogy a fenntartó Gyemszi mindössze 2 nyugdíjas korú munkatárs továbbfoglalkoztatásának engedélyezéséről tájékoztatta az intézményvezetést, miközben 152-en kérték azt. Volt olyan fővárosi kórház, ahol a kérelmek 80 százalékára, olyan megyei kórház, ahol 50 százalékára rábólintottak, de olyan intézmény is, ahol csak a nyugdíjas és maradni kívánó dolgozók egyharmadát tarthatják mindössze meg.

Az Egészségügyi Államtitkárság érdeklődésünkre akkor csak annyit közölt: megkezdték a továbbfoglalkoztatási kérelmekkel kapcsolatos kiértesítéseket, ezért a számokat érintő sajtóértesülések nem tekinthetők véglegesnek. Az eljárással egyrészt hetek óta bizonytalanságban tartanak olyan szakembereket, akik munkája nélkül kórházi osztályok sora válhat működésképtelenné. Másrészt a „munka vagy nyugdíj” szabály érintettjeinek április 30-ig van lehetőségük bejelenteniük a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, hogy munkaviszonyban álló nyugdíjasok, hiszen az ONYF-nek fel kell készülnie nyugdíjuk szüneteltetésére július 1-jétől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;