Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Január 31. 10:39, csütörtök | Bulvár
Forrás: hvg.hu

Bemondta egy gyógyszercég: egy éven belül teljesen és véglegesen gyógyítható lesz a rák

Bemondta egy gyógyszercég: egy éven belül teljesen és véglegesen gyógyítható lesz a rák

A rák teljes körű gyógyítását ígéri a következő egy éven belül az izraeli Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) gyógyszervállalat. A bejelentésre a tudományos világ kétkedéssel tekint.

„Rákterápiánk már az első naptól hatékony lesz, a teljes kezelés néhány hét alatt lezajlik majd, és semmilyen vagy minimális mellékhatásokkal jár majd” – büszkélkedett a The Jerusalem Post című lapnak Dan Aridor, az AEBi nevű biotechnológiai cég igazgatótanácsának elnöke. Sietve azt is hozzátette: a terápia a jelenleg elérhető részben már működő módszereknél jóval olcsóbb lesz.

A generikus, ugyanakkor személyre szabott gyógyászati megközelítést alkalmazó megoldást a 2000-ben alapított izraeli startup MuTaTo néven emlegeti. A rövidítés a multi-target toxin kifejezésre utal, ami magyarul annyit tesz: biológiai folyamat során létrehozott, több területet is célzó méreg. Az izraeli napilapban ismertetett terápia során többféle peptiddel (meghatározott rendben kapcsolódó aminosavakból felépülő kémiai vegyületekkel) támadják a rákos sejteket egyszerre. A siker kulcsa az AEBi kutatói szerint az összetevőkön túl éppen ez utóbbi szempont, azaz a többlépcsős támadás egyidejűsége.

[Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké]

A vállalatot vezető Ilan Morad a The Jerusalem Postnak arról számolt be, hogy amikor állatkísérleteik során egereken próbálták ki terápiájukat, akkor a rágcsáló egészséges sejtjei egyáltalán nem károsodtak, csak a daganatos szöveteket likvidálták. Azóta már több úgynevezett in vitro (nem élő szervezetben végrehajtott) kísérletnek is alávetették a kidolgozott megoldást, melyek során a rákterápia eredményei rendre pozitívak voltak. Morad szerint hamarosan a klinikai fázisba lép a tesztelés.

Az AEBi bejelentésére a tudományos világ egyelőre kétkedéssel tekint. Már csak azért is, mert a cég eddig semmilyen tudományos folyóiratban nem mutatott meg semmit (rész)eredményeiből. Az izraeli biotechnológiai vállalat ezzel együtt igen magabiztos. A CNBC amerikai hírtelevíziónak az AEBi szóvivője megerősítette: az egy év múlva már az első emberek által is kipróbálható megoldásuk teljeskörűen, véglegesen eltörli a rákot a kezelt ember szervezetéből. Azokban a nagyon ritka esetekben, amikor valakinél mégis visszatér a megbetegedés, a második kezeléssel korrigálni, optimalizálni lehet majd a hatást.

A vállalat azt ígéri, először a tüdőrákkal működik majd a kezelés, ennek útjára indítása után fognak bele abba, hogy a többi típusra is adaptálják a terápiát.

hvg.hu

Címkék: egészség, rák, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.