Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 28. 17:23, szerda | Helyi
Forrás: 444.hu

Az új zsarolóvírus ellen is van védekezés

Az új zsarolóvírus ellen is van védekezés

Tegnap óta pusztít a számítógépes hálózatokon a legújabb zsarolóvírus. Hogy ez pontosan mi, arról még folynak a viták a szakmai körökben.
Egyszerű védekezés a cikk végén!

A vírust eredetileg a már 2016-ban felfedezett Petyaként azonosították, és bár a kiberbiztonsági szakik egy része még ezekben a percekben is Petyaként hivatkozik rá, többen közülük már inkább NotPetyának, vagy GoldenEye-nak hívják, mert véleményük szerint ez nem a 2016-ban azonosított vírus, hanem annak legfeljebb egy új variánsa, ha nem egyenesen egy teljesen új vírus.

Nem Petya

A lényegen ez keveset változtat. Akármi is ez, kedd óta rohamtempóban terjed a világ számítógépes hálózatain, elsősorban nagyvállalatok és állami szervek számítógépeit fertőzve.

Sikerének titka, hogy a májusban pusztító WannaCry-hoz hasonlóan ez is az NSA-ből kilopott eszközökre, azok közül is az EternalBlue nevű, a Windows operációs rendszer sebezhetőségeit kihasználó exploitra épít.

A rossz hír, hogy az új vírus, nevezzük NotPetyának, készítői nem követték el ugyanazokat az amatőr hibákat, mint a WannaCry írói. A WannaCryban, mint arról a témát felületesen követők is értesülhettek, volt egy lekapcsológomb. A vírus időről időre lekérdezést küldött egy bonyolult című weboldalnak, és ha pozitív választ kapott, leállította magát. Ezt egy fiatal kiberbiztonsági szakember kiszúrta, és mivel a webcím nem volt bejegyezve, gyorsan regisztrálta. Ezzel gyakorlatilag egymaga megfékezte a vírus terjedését.

A Bitdefender biztonsági cég kutatója, Bogdan Botezatu szerint az ilyen vírusok kódja változatról változatra javul. "Ez a GoldenEye egész jól összerakott" - mondta a Wirednek. Például nincs benne az a lekapcsoló, amit a WannaCryba amúgy a detektálást megnehezítendő építhettek bele az alkotói, feltehetően észak-koreai kormányzati hackerek. A lekapcsológombbal szabályozhatták volna a vírus terjedését, hogy elkerüljék a feltűnést, de a biztonsági szakértők szerint az ötletet nem dolgozták ki teljesen, ezért teremtett lehetőséget a vírus gyors kinyírására.

A NotPetya annyiban is fejlettebb elődjénél, hogy nem kizárólag az EternalBlue exploitot használja. Itt kell tegyünk egy kitérőt a felhasználók felelőssége felé is.

A WannaCry pusztítása után a Microsoft még azokhoz az operációs rendszereihez is kiadott az exploitot kijavító patcheket, amelyeket hivatalosan már nem is támogat. A jelek szerint mégis ezrével akadnak még számítógépek, amelyekre nem telepítették ezeket. Az, hogy az új vírus elsősorban nagyvállalati és állami hálózatokon terjed, részben emiatt is lehet. Ezeknél nem váltanak azonnal a legújabb operációs rendszerekre, illetve ezeknél központosítottan, és a jelek szerint meglehetősen lassan végzik a szoftverfrissítéseket, lehetőséget adva egy már ismert, javítható hiba kihasználására.

A NotPetya veszélyességét fokozza, hogy a már a WannaCry által is használt rés mellett valószínűleg a Microsoft Word dokumentumok rosszindulatú makróin keresztül is fertőzhet, illetve egy ukrán könyvelőprogram, a MeDoc szoftverfrissítő alkalmazásán át is. Ez magyarázhatja, hogy a fertőzés miért Ukrajnából és Oroszországból, és miért a nagyvállalati, illetve a bankszektorból indult.

A NotPetya használ még egy eszközt, amit az EternalBluehoz hasonlóan szintén az NSA-től zsákmányoltak a hackerek. Ezt az EternalRomance névre keresztelt exploitot a Microsoft amúgy már márciusban patchelte. Az NSA-től kilopott exploitokról általában is elmondható, hogy azok viszonylag régi, 2012 előtt készült eszközök, így már el is jutottunk a legújabb zsarolóvírus elleni védekezés kulcseleméhez:

legyenek szívesek frissen tartani szoftvereiket.

Ezek a fegyverszintű kódok ugyanis régi, jellemzően már nem is támogatott operációs rendszerek, a Windows XP, vagy például az EsteemAudit nevű exploit esetén, amelyet egyes szakértők szerint szintén használ a NotPetya, Windows Server 2003-as oprendszerek hibáit használják ki.

A legegyszerűbb fapados védekezési ötletet a Register hozta nyilvánosságra. Ez tényleg ékegyszerűségű. Nyissunk egy Notepad-et, mentsük el perfc.dat néven a Windows gyökérkönyvtárában, majd állítsuk át csak olvashatóra (Read Only).

A NotPetya vírus rákeres erre a fájlra, és ha megtalálja, akkor nem végzi el a rendszerfájlok titkosítását. Ezzel legalább a számítógép túszul ejtése megakadályozható, bár a vírus terjedését ez nem fékezi meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.