Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 24. 16:39, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Az Óbudai Egyetem és a Corvinus a legnépszerűbbek között

Az Óbudai Egyetem és a Corvinus a legnépszerűbbek között

A Corvinus az 5., az Óbudai Egyetem a 8. legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás első helyes jelentkezései alapján – derül ki a felvi.hu összesítéséből.

Az állami ösztöndíjjal támogatott nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzésekre jelentkezők közül 3646 felvételiző jelölte meg első helyen a BCE-t, míg 2166 felvételiző az ÓE-t.

A felvi.hu-n közzétett felmérés szerint az állami ösztöndíjjal támogatott nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzésekre jelentkezők között az ELTE volt a legnépszerűbb, több mint hatezer első helyes jelentkezővel. Ebben a kategóriában a BME és a DE is dobogós helyen végzett. A 10 legnépszerűbb intézmény között ott találjuk a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Óbudai Egyetemet, melyeket 3646, illetve 2166 jelentkező jelölt meg első helyen.

Az egyetemek alapképzései közül a legnépszerűbbek a gazdálkodási és menedzsment, a mérnökinformatikus, az óvodapedagógus, illetve az ápolás és betegellátás lettek, de a gépészmérnöki, pszichológia, turizmus-vendéglátás, gyógypedagógia, kereskedelem és marketing, valamint a programtervező informatikus alapképzések is felkerültek a 10-es listára valamennyi szakirányt, munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve.

Az alapképzések közül nappali munkarendű, állami ösztöndíjjal támogatott formában a legtöbben a mérnökinformatikus, ápolás és betegellátás, gazdálkodási és menedzsment, gépészmérnöki, pszichológia, programtervező informatikus, óvodapedagógus, turizmus-vendéglátás, gazdaságinformatikus és a sport- és rekreáció-szervezés szakokat választották első helyen.

A mesterképzések közül a népszerűségi listát a vezetés és szervezés, a pszichológia és a marketing mesterszakok vezetik, de sokan választották a pénzügy, az emberi erőforrás, a nemzetközi tanulmányok, a vállalkozásfejlesztés, a gépészmérnöki és kommunikáció- és médiatudomány mesterképzéseket is. Kiemelkedik ezen a képzési szinten az új, osztatlan tanárképzés rövid ciklusú (2-5 féléves képzési idejű) mesterképzése, a maga közel két és fél ezer jelentkezőjével.

Az összes jelentkező közül 56% nő, 44% férfi. Az idei felvételizők legnagyobb arányban (36%) a 20-23-éves korcsoporthoz tartoznak, negyedük (28%) 24-29 éves, közel ötödük (19%) ennél fiatalabb (18-19 éves), nagyjából hatoduk pedig (16%) idősebb (30 éven felüli). Idén is kevesebb, mint 1 százalékban jelentkeztek olyanok, akik még nem töltötték be a 18 éves kort.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.