Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 27. 12:38, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz/belvíz - Rekordokat döntöget a márciusi csapadék a Tiszántúl északi részén

Árvíz/belvíz - Rekordokat döntöget a márciusi csapadék a Tiszántúl északi részén

A márciusi csapadék területi átlagának háromszorosa, 95,3 milliméter hullott le eddig a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén - közölte Bara István védelemvezető szerdán az MTI-vel.

A 27 mérőállomás közül 15-ben mértek a havi átlag háromszorosát meghaladó vízállást. Hajdúböszörmény, Hajdúsámson, Nyíradony és Nyírábrány településeken, valamint a Debrecen-Bánk mérőállomáson a márciusban eddig lehullott csapadék már a négyszerese a 29,3 milliméteres területi átlagnak - fűzte hozzá.
A meteorológiai előrejelzés a hétvégére további 20 milliméter csapadékot jelez a térségben. Ha ez a mennyiség tényleg leesik, akkor azt jelenti, hogy a hónap utolsó hetében további, átlagosan egy március havinak megfelelő csapadék éri a Tiszántúlt - elemezte Bara Sándor.
Hozzátette, a Tivizig területén tovább nőtt az elöntés mértéke: jelenleg összesen 17 050 hektár föld áll víz alatt, amelyből 3 250 hektár vetés, 3 350 hektár szántó, 7 200 hektár rét és legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.
A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszból nyolc szakaszon védekeznek: másodfokú a készültség a Tiszai-felső, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Kadarcs -Karácsonyfoki szakaszon, első fok van érvényben a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső, illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.
Az igazgatóság 14 szivattyútelepet üzemeltet: naponta több mint 1,6 millió köbméter vizet emelnek át a folyókba, csatornákba.
A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség; Borznál szerda reggel 306 centiméter volt a vízállás - ismertette Bara Sándor védelemvezető.

Címkék: Belvíz-árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk