Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 15. 08:44, kedd | Helyi
Forrás: biztonsagportal.hu

Androidos kémkedés: Újabb kártevők jutottak át a Play Store pajzsán

Androidos kémkedés: Újabb kártevők jutottak át a Play Store pajzsán

73 különféle kártékony művelet elvégzésére voltak alkalmasak azok az androidos appok, amiket a hivatalos Google Play áruházban szúrt ki az egyik biztonsági cég.

Sajnos egyre gyakrabban kerülnek napvilágra olyan hírek, melyek szerint a Google Playről kell eltávolítani kártékony alkalmazásokat. Noha a hivatalos áruház még mindig jóval biztonságosabb, mint az egyéb, ellenőrizetlen források, azért a Playen sem lehet vakon megbízni minden szoftverben. Ezt támasztja alá a Lookout cég kutatóinak legutóbbi felfedezése is.

A szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy a kiberbűnözők a Telegram alkalmazást kezdték a saját javukra fordítani. Az eredeti, ártalmatlan appot manipulálták, és ahhoz nemkívánatos összetevőket adtak hozzá. Ezt követően "újracsomagolták" a szoftvert, és különféle neveken kezdték terjeszteni a Play áruházban.

A problémás alkalmazások eddig Soniac, Hulk Messenger és Troy Chat nevén bukkantak fel. Érdekesség, hogy ezek közül kettő a Lookout vizsgálódása során már inaktív állapotban volt, de a Soniac továbbra is letölthetőnek bizonyult. (Első körben vélhetőleg maguk a csalók tiltották le a saját szoftvereiket, talán azért, hogy újabb és újabb neveken tegyék közkinccsé a kártékony kódjukat.)

A kutatók szerint a háttérben a SonicSpy nevű kémprogram húzódik meg, amelynek eddig több mint 1000 variánsát azonosították. Az eddigi vizsgálatok azt támasztották alá, hogy a SonicSpy nem teljesen új szerzemény, mivel az a korábbról már ismert SpyNote kémprogram leszármazottja lehet. A két károkozó szálai egy kiberbűnözői csoporthoz vezetnek. Ennek tagjai ugyanazt a dinamikus DNS-t használták, miközben az adatszivárgás a 2222-es porton valósult meg. Az is közös e kémprogram családokban, hogy mindegyik legális alkalmazásoknak álcázva terjed.

  • A Lookout a SonicSpy kapcsán eddig 73 olyan funkciót mutatott ki, amelyek veszélyeztethetik a felhasználók adatait, illetve járulékos, akár anyagi károkat is előidézhetnek.

Így például e kémprogramok alkalmasak egyebek mellett az alábbiakra:

  • hangfelvétel rögzítése;
  • fényképkészítés a beépített kamerával;
  • SMS-üzenetek küldése;
  • kimenő hívások kezdeményezése;
  • naplóállományok lementése;
  • a wi-fi-hez tartozó adatok kiexportálása.

Ezúttal is fontos megjegyezni, hogy a fenti alkalmazások, kémprogramok közül egyik sem képes addig károkozásra, amíg a felhasználó meg nem adja számukra a szükséges engedélyeket.

Ezért lényeges, hogy az alkalmazástelepítés és -használat során nagyon körültekintően kell bánni a jogosultságok kiosztásával. Ezt követően már nehézségekbe ütközhet az ártalmas programok felismerése. A szóban forgó kémprogramok esetében is igaz mindez, ugyanis azok a telepítésük után egy teljes funkcionalitású, megfelelően működő chat alkalmazásként jelennek meg a készüléken. Miközben azonban a felhasználó gyanútlanul chatel, aközben a kémkedésre felkészített összetevők a háttérben folyamatosan szivárogtatják ki az adatokat, hangfelvételeket, képeket stb.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/


Jókora kémprogramhullámra figyelmeztetnek a Lookout Security szakértői: a biztonsági cég ezernél több, egy támadóhoz vagy támadócsoporthoz köthető rosszindulatú appot fedezett fel, amelyek jelentős része a Play Store védvonalain is átjutott és az alkalmazásbolt felületéről is elérhető volt a gyanútlan felhasználók számára.

A szakértők által SonicSpy névre keresztelt malware-családot a jó eséllyel iraki székhelyű támadók idén február óta agresszívan terjesztik. A família több tagja is letölthető volt a Google hivatalos alkalmazásboltjából - hívta fel a figyelmet a Lookout Security.

A Google alkalmazásboltjában legutóbb felfedezett, a SonicSpy ernyője alá tartozó rosszindulatú variáns Soniac névre hallgat és csevegőappként hirdeti magát - valójában a népszerű Telegram egy némileg átrajzolt másolatáról van szó, amely bár valóban működik üzenetküldő appként is, mellette kiszolgáltatja az áldozat készülékét a támadók számára.

A Soniac készítői számára kiterjedt funkcionalitást kínál, képes a háttérben észrevétlenül hangfelvételt vagy fotókat készíteni, illetve a hívásindítás és SMS küldés is ott van a fegyvertárában. A kártevő mindezek mellett névjegy- és híváslistákat és egyéb potenciálisan érzékeny információkat is meg tud szerezni a készülékekről, mint a Wi-Fi hozzáférési pontokra vonatkozó adatok.

A SonicSpy család a Lookout szerint összesen 73 különböző távolról vezérelhető funkcióval rendelkezik. Mikor egy hasonló fertőzött app a felhasználó készülékére kerül, saját ikonját elrejti, majd megkezdi a kommunikációt a támadók vezérlőszerverével.

A szakértők szerint a malware-família több ponton is hasonlóságot mutat a SpyNote családdal, amely először 2016 közepén bukkant fel. A kódbázisban talált hasonlóságok mellett mindkét kártevő előszeretettel használ dinamikus DNS szolgáltatókat, illetve a nem szabványos 2222-es porton keresztül kommunikál a vezérlőszerverrel.

A SpyNote esetében a Lookout szakértői szerint a készítők egy asztali alkalmazáson keresztül juttatták el a rosszindulatú kódot az egyes appokba, amelyek mellette továbbra is megtartották eredti funkcionalitásukat. A kutatók úgy sejtik, hasonló automatizált megoldás állhat a SonicSpy mögött is, legalábbis erre utal, hogy február óta töretlen lendülettel, folyamatosan érkeznek a malware-rel fertőzött alkalmazások.

A Soniac mögött a Play Store-ban az iraqwebservice nevű profil áll, amely több rosszindulatú alkalmazást is közzétett az az online boltban, ilyenek voltak például a Hulk Messenger vagy a Troy Chat - ezek ugyanakkor mára eltűntek az felületről, noha az nem derült ki, hogy a Google távolította el őket, vagy a kártevők készítői akarták eltüntetni nyomaikat. A kutatók egyrészt a profil neve miatt sejtenek iraki támadókat a háttérben, másrészt pedig azért, mert a kártevő kódjában több "Iraquian Shield" említés is előfordul.

A Lookout jelentette a Google-nek az általa felfedezett kártékony appokat, a keresőóriás pedig megtette a szükséges lépéseket a felszámolásukra, noha azt egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy sikerült az összes érintett appot kigyomlálni a Play Store-ból. A Soniac egyébként, mielőtt eltávolították az alkalmazásboltból, 1000 és 5000 közötti letöltésszámot tudott begyűjteni.

Az eset ismét jól példázza, hogy még akkor becsúszhat egy-egy malware a felhasználók készülékeire, ha azok kerülik a külső forrásokat az appok telepítésekor és nem használnak harmadik féltől származó alkalmazásboltokat. Bár a Google folyamatosan dolgozik az Android platform biztonságának fejlesztésén, a területen így is sok tekintetben hagy kívánnivalót maga után.

Forrás: https://www.hwsw.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.