Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2020. Május 17. 20:20, vasárnap | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Amikor a tervezők álma beteljesül - nézze meg milyen csodálatosan zöld az Országzászló tér

Amikor a tervezők álma beteljesül - nézze meg milyen csodálatosan zöld az Országzászló tér

Gyönyörű szépen kizöldült a két éve teljesen felújított Országzászló tér és csodálatosan bontja leveleit a tér megmentett nagy platánja is.

A teret a KörTeKert Tájépítész- és Kertépítész Stúdió és a SZEM-Invest Kft. álmondta újra úgy, hogy a megújult Fő utcához kapcsolódva, szerves, kedvelt közösségi tere legyen Fehérvárnak és méltó környezete legyen a Virágórának, illetve a tér közepén épült Országzászló emlékműnek.

A téren - ahogy a képeken is látható - megnövekedett a növényállomány, a gránitburkolat egységes a Fő utca burkolatával és a környék biológiai aktivitása jelentősen javult a zöld szigeteknek köszönhetően.

A mai Országzászló tér kialakítása pedig 1934-ben kezdődött, tér kialakításának rendezési tervét akkor Schmidl Ferenc építész készítette. Az országzászló talapzatának feliratait 1946. március 8-án távolították el, melynek helyére 1949-ben Bory Jenő készített egy Ságvári Endre domborművet, alumíniumból. A teret akkor Ságvári Endréről nevezték el, ami az emlékmű eltávolítása után a Gagarin tér nevet kapta. A talapzat és a dombormű ezt követően 1961. április 21-én a Halesz parkba került, mely akkor a Ságvári Endre park nevet viselte. Hosszú hónapok előkészítő munkája után 2018-ban fejeződött be az Országzászló tér felújítása.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 27. 10:13, szerda | Helyi

Pünkösdi ökotúrák a Sóstó Természetvédelmi Területen

A közel két hónapos kényszerszünet után, most újra indulnak programok a Sóstó Látogatóközpontban. A pünkösdi hosszú hétvége mindhárom napján várjuk a szabadba vágyókat Ökotúrára.

2020. Május 24. 09:45, vasárnap | Helyi

Döntetlennel folytatta a szezont a Vidi - 1-1-ről jöhet a Mezőkövesd elleni kupacsata második felvonása

A Magyar Kupa elődöntő első mérkőzésének legfőbb eseményei közé egy gyors Vidi-, és egy hazai hajrágól sorolható.

2020. Május 23. 10:29, szombat | Helyi

Összefogással valósult meg Fehérváron a mentők kocsifertőtlenítő-állomása

Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával készült el a Mentőállomás mellett az a mentesítő zóna, ahol a mentőautók fertőtlenítése történik.

2020. Május 17. 20:14, vasárnap | Helyi

Hétfőtől az első ajtón is fel lehet szállni az autóbuszokra

Hétfőtől újabb változások lépnek életbe a közösségi közlekedésben: már az első ajtón is fel lehet szállni az autóbuszokra, lehet a buszokon jegyet venni,