Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 02. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Alváshiány is okozhat Alzheimert?

Alváshiány is okozhat Alzheimert?

A kutatók szerint nagy az esély arra, hogy az alváshiány is nagyban hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához.

Egy olyan fehérje szintje ugyanis, amely az eddigi kutatások szerint összefügg a betegség kialakulásával, éjjel, alvás közben csökken a kritikus szint alá - azonban ha az alvás elmarad, a fehérje felhalmozódik.

A megfigyelések szerint a béta-amiloid nevű fehérje, az agyi aktivitás egyik melléktermékének szintje nap közben emelkedik a szervezetben, alvás közben azonban ismét minimálisra csökken. Márpedig jelenleg ezt a fehérjét tartják az Alzheimer-kór markerének, így mennyisége utalhat a betegség jelenlétére - írja az Archives of Neurology.

Az Alzheimeres betegek esetében a béta-amiloid szintje állandó, és az alvás során sem csökken. Ez pedig éppen olyan, mint amikor egy egészséges ember nem alszik legalább napi 6 órát - ilyenkor ugyanis a jó egészségi állapotban lévő emberek szervezetében is magas szinten marad a fehérje.

Egy ideje már tisztában vagyunk azzal, hogy az alváshiány jelentősen befolyásolja a kognitív funkciókat, ez a mostani felfedezés azonban egészen új megvilágításba helyezi a kérdést. Bár az összefüggések érdekesek, egyelőre nincsen egyértelmű bizonyítékunk arra, hogy az alváshiány is okozhatja az Alzheimer-kór kialakulását - mondta dr. Stephen Duntley.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.