Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alulmúlta a várokozásokat a kiva és a kata

Alulmúlta a várokozásokat a kiva és a kata

A vártnál kevesebben választották az új átalányadókat, a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) - írja a Világgazdaság. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez azonban javítja a költségvetés egyenlegét, hiszen ha többen léptek volna át, akkor többen jártak volna jól, rontva ezzel a büdzsé egyenlegét.

Az előzetesen várt több százezres tömeg helyett csak 60 ezren választották az új adókat, így a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében bevezetett új adónemekből származó bevételek is elmaradtak a várakozásoktól.

A katát februárban kellett először fizetni; amelyből 1,8 milliárd forint folyt be, ami a tervezett 74,3 milliárd forint 2,5 százaléka. A kivások február végéig 426 millió forintot fizettek be, ez az egész évre tervezett 130 milliárd forintnak egyelőre elenyésző hányada. Az átalányadók által kiváltott adók, illetve illetékek vegyesen szerepeltek az év első két hónapjában.

Jelentősen elmaradtak a várakozásoktól a pénzügyi tranzakciós illeték bevételei is: ebből az adónemből februárban 13,4 milliárd forint folyt be, ez a 301 milliárd forintos éves előirányzat 4,4 százaléka. Az alulteljesülésben szerepet játszhatott – magyarázta a Világgazdaságnak az NGM –, hogy az illeték bevezetése miatt a banki ügyfelek egyes utalásokat előre hozhattak decemberre.

„Ugyanakkor annál több bevétel érkezik az új adónemek által kiváltott adók – így főként a szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás, a tb-járulékok és a társasági adó – esetében” – hangsúlyozta az NGM.

A szaktárca álláspontja szerint mindez nem probléma, ha többen léptek volna át, akkor többen jártak volna jól, rontva ezzel a büdzsé egyenlegét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.