Városlista
2022. augusztus 19, péntek - Huba

Hírek

2022. Június 09. 18:16, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Adrenalinnal az életért - megérkeztek az Epipen-injekciók

Adrenalinnal az életért - megérkeztek az Epipen-injekciók

Megérkeztek az allergiás rohamokat kezelő injekciók a székesfehérvári oktatási intézményekbe.

A készítmény helyes alkalmazásáról csütörtökön délután a Fehérvári Civil Központban tartottak előadást.

Megérkezett az a 145 darab Epipen-injekció, amelyek allergiás rohamok esetén akár életet is menthetnek a székesfehérvári óvodákban, bölcsődékben és általános, valamint középiskolákban.

Az injekciók beszerzése annak a hétéves kisfiúnak az esete után merült fel, aki mogyoróallergia miatt halt meg egy újpesti óvodai zsúron januárban. Ahogy a Fehérvári Civil Központban elhangzott, szerencsére a mogyoróallergia által okozott anafilaxiás sokk ritkán fordul elő, de több hasonló helyzetben is életet menthetnek a hígított adrenalint tartalmazó injekciók.

dr. Cser-Palkovics András polgármester az intézmények dolgozóinak tartott oktatáson elmondta, bízik benne, hogy nem lesz szükség az injekciók használatára, de ha mégis, most már rendelkezésre állnak.

„Pár hónappal ezelőtt egy tragédia szembesített sokunkat azzal, hogy nem csak azt ismerjük, mi okozta a problémát, de most már van lehetőség ennek a megelőzésére is. Akkor döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk ezeknek az injekcióknak a beszerzését minél gyorsabban lebonyolítani.” – idézte fel a kezdeményezés szomorú apropóját a polgármester, aki egyben köszönetet is mondott az intézmények vezetőinek és a mentőszolgálatnak is a precíz együttműködésért. A polgármester mindenkit biztosított róla: amennyiben az injekciók pótlása szükséges, az önkormányzat erről is gondoskodik.

Valamennyi intézmény valamennyi telephelyére kerül majd a 145 injekcióból, amelyeket összesen 1,4 millió forint ráfordítással az Önkormányzat biztosított.

Jövő héten ki is szállítják ezeket, illetve a mai, iskolai dolgozóknak szervezett oktatás után a bölcsődék és óvodák kijelölt kollégái is megkapják a szükséges tájékoztatást az injekció beadásáról.

Reszegi Imre vezető mentőtiszt előadásából kiderült: a legfontosabb lépés, hogy merjünk cselekedni. A rovarcsípés, vagy gyógyszer és vegyszer okozta allergiás sokk tünetei, mint a nyelv és a gége megdagadása, vagy a sípoló légzés, könnyen felismerhetők, észlelésük után pedig azonnal cselekedni kell. Mint elhangzott, ha megtörtént a baj, a mentőszolgálat munkatársai már a telefonon keresztül segítenek: akár az injekció beadásáig, lépésről lépésre elvezetik a segítségnyújtót. Fontos, hogy a hígított adrenalint tartalmazó injekció beadásával nem okozhatunk bajt, elmulasztása azonban végzetes is lehet.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 18. 11:03, csütörtök | Helyi

Parkoló-lezárások lesznek a Rákóczi út egy szakaszán pénteken estétől szombat estig

Lezárják a parkolókat a Rákóczi út mindkét oldalán a Várkörúti csatlakozástól a Wathay utcáig. A korlátozás augusztus 19-én 18.00 órától, 20-án 18.00 óráig lesz érvényben.

2022. Augusztus 17. 11:01, szerda | Helyi

Kiderült, mi történik, ha valaki kétszer tankol egy nap

A Mol egyik töltőállomásának alkalmazottja elárulta, mi történik, ha valaki többször tankol náluk a megengedett egy alkalomnál.

2022. Augusztus 17. 10:13, szerda | Helyi

TÉNYLEG HIÁNYCIKK LESZ, ÉS DRÁGUL A CUKOR?

Az aszály és zsugorodó vetésterület miatt egyre kevesebb cukrot állítunk elő, ez pedig a cukor drágulásához vezet - állítja a szakértő.

2022. Augusztus 16. 15:41, kedd | Helyi

Beszüntetik a világhírű babahintőport, több ezer ember állítja, hogy rákot okoz

Leállítja ismert baba hintőporának gyártását a Johnson & Johnson. A céget több ezer ember perelte be, akik azt állítják, a termék rákot okozott náluk.