Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Október 18. 06:47, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

A V4-ek honvédelmi miniszterhelyetteseit köszöntötte Fehérvár

A V4-ek honvédelmi miniszterhelyetteseit köszöntötte Fehérvár

Székesfehérváron tartják kétnapos tanácskozásukat a Visegrádi négyek honvédelmi miniszterhelyettesei, államtitkárai.

A házigazda királyi város a Hiemer-házban rendezett kulturális esten köszöntötte a V4 Senior Body Meeting résztvevőit. A vendégek ízelítőt kaphattak a magyar népdalból és néptáncból is.

A kulturális műsor elején Zsikó Zsuzsanna és a Galiba Zenekar előadását hallhatták a vendégek. Zsuzsanna egykori fehérvári diákként határainkon innen és túl viszi a népi kultúra hírét, a Magyar Állami Operaház szervezésében népzenei előadásokon működik közre.

Kedden este kulturális műsorral üdvözölte Székesfehérvár a V4 csoport miniszterhelyettesi találkozójára érkezett vendégeket a Hiemer-házban, ahol köszöntőt mondott Cser-Palkovics András polgármester is.

  • A visegrádi országokat Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettes, Jakub Landovsky Csehország Védelmi Minisztériumának miniszterhelyettese, Tomasz Szatkowski, Lengyelország Védelmi Minisztériumának államtitkára és Robert Ondrejcsák, Szlovákia Védelmi Minisztériumának államtitkára képviseli a találkozón.

A kulturális esten Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott azért, hogy Székesfehérváron kerülhet sor a rangos diplomáciai konzultációra. Kiemelte, hogy a V4-ek együttműködése példamutató és fontos együttműködés, a honvédelem kérdése pedig rendkívül fontos terület a város számára.

Több, mint ezer éves városba érkeztek, amelynek történelmét mindig meghatározta katonamúltja is. Büszkék vagyunk erre a múltra és a város katonai hagyományaira is, de annak is nagyon örülünk, hogy a mában is fontos szerepet tölt be a városban a honvédség, a honvédelem kérdése és a katonaemberek.” – fogalmazott.

A polgármester hozzátette, hogy a V4-ek testvérvárosi kapcsolatok terén is kiválóan együttműködnek, Székesfehérvárnak valamennyi tagállamban vannak testvérvárosai, így Pozsony városával, Opoléval és Hradec Kralovéval is szoros a kapcsolat. „Fontos, hogy megismerjük egymást, barátságokat tudjunk kötni, és példát mutassunk a tekintetben, hogy országaink képesek az összefogásra a közös ügyek mentén.” – tette hozzá.

Ugyancsak köszöntötte a vendégeket Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára „Nagyon fontos az a kapcsolat, melynek köszönhetően ma itt lehetünk.” – fogalmazott, majd hozzátette: büszke arra, hogy csodálatos szülővárosát képviselheti Budapesten, a magyar Parlamentben. Szólt arról is, hogy a több mint ezer éves város történelmében mindig kulcsszerepe volt a honvédelemnek, jelenleg pedig itt állomásozik a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem.

  • Kiemelte a város gazdasági erejét is, hangsúlyozva, hogy Székesfehérvár az ország második legnagyobb gazdasági erőcentruma.

Az est további részében a Stringers vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes produkcióját láthatták a vendégek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.