Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 30. 12:06, szerda | Bulvár
Forrás: hvg.hu

A robotpultos nemcsak kiszolgál, még beszélget is a vendégekkel, egy másik 45 mp alatt lesüt egy pizzát

A robotpultos nemcsak kiszolgál, még beszélget is a vendégekkel, egy másik 45 mp alatt lesüt egy pizzát

Süt, főz, közben kóstol, a végén italt is hoz, sőt akár még szóba is elegyedik a vendégekkel. Mindezekre már képesek robotok, melyektől a vendéglátás reformja várható. Nem tíz év múlva

– ez a forradalom már zajlik.

A bartender, aki soha nem megy szünetre
A vendéglátóhelyek tulajdonosainak és vendégeinek álmát egyszerre teljesíti be Yanu. A mesterséges intelligenciával működő autonóm bartender fejlesztői szerint mindenkinél és mindennél gyorsan szolgálja ki koktélokkal a vendégeket, miközben sem a türelmét nem veszti el, sem szünetre nem akar menni.

Yanu a kiszolgáláson és a fizetésen túl egy chatboton keresztül még szóba is tud elegyedni vendégeivel, akiket felismer, sőt kedvenc italaikat is megjegyzi.

A feltaláló Alan Adojaan maga a vendéglátásban eltöltött évek során azonosította sokak problémáját: egy-egy hétvégi estén a személyzet nem mindig bírja időben, jó kedvvel teljesíteni a rengeteg rendelést, így néhány vendég csalódottan távozik – miközben hétköznap alig van dolga a pultosoknak. Ezt ugyan sokan tapasztalják, de Adojaan a probléma felismerésénél tovább is ment. Annak ellenére, hogy először még a Tallini Egyetemen sem láttak potenciált az ötletében, 2020-ra néhány, a mesterséges intelligenciában és az autonóm működésű műszaki rendszerek tervezésében tapasztalt mérnökkel – a Siemens Solid Edge infrastruktúráján – megtervezte Yanut.

Az észt robotbartender fejlesztői szerint Yanu könnyen szállítható, telepítése pedig egyszerű, más hasonló rendszerekhez képest töredékidő alatt elvégezhető. Képes kommunikálni a vendégekkel, és a felhőalapú technológiáknak köszönhetően a karbantartásra vonatkozó információk távolról is elérhetők. Így lehetőség van folyamatosan felügyelni a működését, ami az első próbálkozások óta jelentősen felgyorsult. Ma már akár 100 italt készít el egy óra alatt, és 1200 pohár megtöltésére képes. Egyetlen utántöltéssel 1000 vagy akár 1500 koktélhoz elegendő készletet képes eltárolni. Soha nem fárad el, ha pedig mégis elakadna valamiben, még azelőtt beavatkozhatnak a felügyeletét ellátó platformon keresztül, hogy a kiszolgálás megszakadna. A robotnál kártyás és mobilos fizetés is lehetséges.

A gyártó olyan forgalmas helyekre szánja megoldását, mint a repterek, a kaszinók, a szállodák bárjai.

https://www.youtube.com/watch?v=gT2dz8KWPLs

Se nyelve, se szája, mégis azonnal megmondja, hogy elég sós-e az étel
A kóstolás, az ízek érzékelése roppant összetett folyamat, sok különböző tényezőtől függ. Annak ellenőrzése, hogy az ízek egyensúlya megfelelő-e az étel elkészítési folyamatában, a kutatók szerint kritikus megközelítés, mivel az emberi ízérzékelés a rágás során termelődő nyálra és az emésztőenzimekre támaszkodik annak eldöntésében, hogy az étel vajon élvezetes-e, vagy sem.

Mindez nem ijesztette meg a Cambridge-i Egyetem kutatóit, akik arra fejlesztettek ki egy robotot, hogy az értékelje, mennyire sós egy étel. Ehhez a szimulált rágás különböző szakaszaiban kóstol, így utánozza az embert. Mindez felülmúlja a jelenlegi elektronikus tesztelést, amely csak pillanatképet ad az élelmiszerek sótartalmáról. A kutatók szerint az emberi folyamat leutánozásának jobb eredménnyel kell járnia.

A kutatók omlett készítésére képezték ki a robotszakácsot, aki a rágási folyamat három szakaszában megkóstolta a rántottát és a paradicsom kilenc változatát. A robot karjára szerelt sótartalom-érzékelő mutatta, hogy mennyire sós az étel, miközben a robot az omlettet készítette. A rágás folyamatának utánzása érdekében a kutatók összeturmixolták a tojáskeveréket, és a robot ismét tesztelte az ételt. A szakemberek szerint a robot sokkal többre képes, mint egyszerűen azt mondani, hogy egy étel túl sós vagy nem elég sós, például képes eldönteni, hogy szükség van-e további keverésre vagy egyéb összetevőkre.

https://www.youtube.com/watch?v=nZ0xviqzUJg&t=6s

Amikor a komplett étterem egyben a futár is

Gyors, pontos kiszolgálás, finom ételek – ezekkel a kulcsszavakkal csábítják a vendégeket egy pizzériába, ami volt SpaceX-alkalmazottak műhelye is. Benson Tsai, Brian Langone és James Wahawisan olyan pizzakészítő műhely megvalósítását álmodták meg, ahol emberi közreműködés nélkül készülhetnek a finom pizzák, ráadásul gyorsan. A jövőre tervezett indulásból végül idén őszi (tesztüzemű) nyitás lett

Az amerikaiak egyik kedvenc gyorsétele 45 másodperc alatt sül készre, és már a rendeléstől számított öt perc alatt az éhes fogyasztónál lehet. Az idő lerövidítésében sokat segít, hogy az étteremként és kiszállítóként is funkcionáló teherautóban robot süti a pizzát.

A mérnökök úgy tervezik, később a pizzán túl többféle étel készítésére is alkalmassá teszik a kisteherautóban dolgozó robotjaikat.

https://www.youtube.com/watch?v=5ee-pdS-axk&t=145s

hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.