Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Október 12. 16:19, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

A Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozói ismerkedtek a királyi várossal

A Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozói ismerkedtek a királyi várossal

A Városháza Dísztermében köszöntötték a Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló vendégeket, akik egynapos kirándulásra érkeztek Székesfehérvárra.

A vendégek megismerkedtek a város látnivalóival és kulturális értékeivel, felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is.

  • Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló diplomáciai kör érkezett Székesfehérvárra csütörtökön Szijjártó-Nagy Szilvia asszony vezetésével, aki elmondta, hogy Gödöllő, Balaton-felvidék és Eger után keresték fel a nemzet történelmi fővárosát.

Célunk, hogy megmutassuk Magyarország kincseit a nagykövetek hozzátartozóinak és ezeken a kirándulásokon minél több értéket és történelmi helyet ismertethessünk meg a vendégekkel. Bízunk benne, hogy a látnivalók elnyerik majd tetszésüket, visszatérnek majd a kirándulások helyszíneire családjukkal, barátaikkal és elviszik az ország jó hírét vendégszeretetben és történelmi-, kulturális élményekben egyaránt.” – mondta el a látogatásról Szijjártó-Nagy Szilvia, aki arról is beszélt a diplomaták hozzátartozóinak a Városháza Dísztermében, hogy a koronázó város szimbolizálja az ország gazdag történelmi múltját. Szólt a koronázó bazilika történetéről is, kiemelve, hogy korának legnagyobb bazilikája volt a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilika.

Nagykövetek házastársai ismerkedtek Székesfehérvárral

A Városházán Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket és tartott rövid tájékoztatót a város történelmi múltjáról, valamint gazdasági adottságairól, sport- és kulturális életéről. Kiemelte, hogy Székesfehérváron rendkívül alacsony a munkanélküliségi ráta és ma már a legnagyobb kihívás, hogy az ipar rendelkezésére bocsássa a jól képzett munkaerőt.

Szólt arról is, hogy a Vörösmarty Színház és a Szent István Király Múzeum révén magas színvonalú színházi előadások és kiállítások várják a közönséget. Elmondta, hogy Székesfehérvár pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a projekt további fontos beruházásokat hozhat a kultúra terén. A prezentáció után levetítették a vendégeknek a város értékeit kiemelő Tele élettel kampányfilmet is.

A vendégek a Városháza után felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is. A fehérvárra látogató diplomáciai körben jelen volt többek között az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Kuvait Állam, a Thaiföldi Királyság, az Indiai Köztársaság és a Norvég Királyság nagyköveteinek felesége is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.