Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 24. 08:12, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A legrégebbi európai erőd maradványait találták meg az USA belsejében

A legrégebbi európai erőd maradványait találták meg az USA belsejében

A mai Egyesült Államok belsejében épült legrégebbi európai erőd maradványait találták meg régészek az Appalache-hegységben.

A Michigani Egyetem és a Tulane Egyetem kutatói az észak-karolinai Morganton közelében, az atlanti partoktól hozzávetőleg 500 kilométerre folytatnak ásatásokat, amelyeknek a célja most már a spanyolok által emelt San Juan-erőd maradványainak feltárása is.
A hódítók 1567-ben építették az erődöt, vagyis csaknem 20 évvel korábban, mint hogy Walter Raleigh "elveszett kolóniája" létrejött Roanoke-ban, és 40 évvel azelőtt, hogy Jamestown révén Anglia megvetette a lábát az Újvilágban - mutatott rá keddi közleményében a Michigani Egyetem.
A San Juan és hat további hat erőd egy Dél-Karolina partjaitól Tennessee keleti részéig húzódó láncolatot alkotott, amelyeket aztán a bennszülött indiánok a földdel tettek egyenlővé, megölve mindenkit, kivéve egy spanyol katonát - fejtette ki Robin Beck, a Michigani Egyetem archeológusa.
A régészek a Catawba folyó vidékén kezdtek ásni 2004-ben. A vidéken állt egykor a bennszülöttek Joara nevű városa, a mississippi kultúra része, amely a mai Egyesült Államok délkeleti részén virágzott 800 és 1500 között. A kutatók számos olyan háznak a maradványait feltárták, amelyeket a spanyol hódítók foglaltak el Joarában, az erőd nyomát azonban egészen a múlt hónapig nem találták.
"Több mint egy évtizede tudtuk, hogy hol éltek a spanyol katonák. Ezen a nyáron a joaraiak által épített dombról akartunk többet megtudni, ehelyett felfedeztük az erőd egy részét. Mindannyiunk számára hihetetlen pillanat volt" - idézte a UPI amerikai hírügynökség Christopher Rodningot, a Tulane Egyetem régészét.

Címkék: amerika, erőd, lelet, régész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.