Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2023. November 24. 07:35, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

A közösség az első helyen - 75 fát ültetett a Howmet-Köfém Kft.

A közösség az első helyen - 75 fát ültetett a Howmet-Köfém Kft.

A Howmet-Köfém Kft. dolgozói 75 fát ültettek Székesfehérváron.

A vállalat ezzel állít emléket annak, hogy 75 évvel ezelőtt, a világon először kamionokra való kovácsolt alumínium keréktárcsát gyártott clevelandi üzemében. A 75 fából 74 darabot a Palotavárosi tavak mellet ültettek el, kialakítva ezzel egy kisebb juharfa ligetet a városrészben. A 75. juharfa pedig a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyére kerül.

A Howmet-Köfém Kft-nek köszönhetően juharfa ligettel gazdagodott a Palotavárosi tavak északi része, az István király Általános Iskola mögötti területen.

Csütörtökön kora délután a Howmet-Köfém Kft önkéntesei a Városgondnokság munkatársainak előkészítő munkáját követően és szakmai segítségével ültették el a 74 fát. Az Alcoa e faültetési akcióval kívánt emléket állítani annak, hogy 75 évvel ezelőtt, a világon először kamionokra való kovácsolt alumínium keréktárcsát gyártott clevelandi üzemében. Ezzel egy olyan iparág alapjait teremtették meg, amely a mai napig is a legsikeresebb kerékgyártó technológia világszerte – mondta Katus István, a Howmet Wheel Systems alelnöke. A 75 fából 74 darab a Palotavárosi tavak északi tó részén ültettek el, a 75. juharfa pedig a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyére kerül. Ez az esemény is jelképe annak a több évtizedes csapatmunkának, amely lehetővé tette, hogy ma az Alcoa keréktárcsák a globális tehergépjárműpiac legtöbbet eladott alumínium keréktárcsái legyenek. Katus István örömét fejezte ki, hogy az önkéntes munkában a cég 95 dolgozója vett részt.

Székesfehérvár polgármestere megköszönte a cégnek a felajánlást. Azt, hogy az ünnep kapcsán is a közösség, a fenntarthatóság szerepelt az első helyen.

A Palotavárosi tavak környékén jelenleg is zajlik az erdőtelepítés, és a városban is nagyon sok zöldfejlesztés történt az elmúlt években, amely ma egy újabb kis erdővel bővülhet – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

A fásítás előkészítésében a Városgondnokság szakemberei vettek részt, akik az ültetésben is segítettek. Idén összesen több mint 700 új fát ültettek el Székesfehérváron – tájékoztatott Bozai István. Egy elemzés adatait ismertetve a városgondnok kiemelte, hogy a Palotavárosban élők néhány éven belül tapasztalni fogják az erdőtelepítésnek és ennek a mostani ültetésnek is köszönhetően, hogy 2-3 fokkal csökkenhet itt a hőmérséklet a növekvő fáknak köszönhetően. Viza Attila, a városrész önkormányzati képviselője a palotavárosiak nevében mondott köszönetet a felajánlásért.

A Howmet Aerospace 1993 óta van jelen Magyarországon, amikor a társaság jogelődje felvásárolta a Székesfehérvári Könnyűfémmű (Köfém) részvényeinek többségét. A cég mintegy 1600 embert foglalkoztat két magyarországi telephelyén, Székesfehérváron és Nemesvámoson. A vállalat 1996-ban hozta létre globális szolgáltató központját Székesfehérváron, amely immáron globálisan nyújt pénzügyi és adminisztratív támogatást a Howmet Aerospace telephelyeinek. A társaság 1993 óta több mint 9 millió dollárt fektetett közösségi kezdeményezésekbe.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:35, csütörtök | Helyi

A szennyvíz-gerincvezetéket javítják – időszakos forgalmirend-változások a Deák Ferenc utcában

Megkezdődtek a munkálatok a Deák Ferenc utca Budai út és Horvát István utca közötti szakaszán, ahol önkormányzati forrásból közel 580 méter hosszúságban a szennyvíz-gerincvezeték kitakarás nélküli

2024. Február 28. 09:25, szerda | Helyi

Iskolafelújítások Székesfehérváron – a Tóparti tavaszra elkészül, az egykori Ybl is megújul

Javában zajlik két iskolaépület nagyszabású felújítása a Csónakázó-tó közelében.

2024. Február 13. 09:58, kedd | Helyi

Nőket futtatak Székesfehérváron - bordélyház üzemeltetését hiúsították meg a rendőrök

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói információt szereztek arról, hogy a város egyik szórakozóhelyét bordélyházként üzemeltetik.

2024. Február 09. 11:38, péntek | Helyi

Fejér Termék 2024 - február 29-ig várja a pályázatokat a Fejér Vármegyei Önkormányzat

A Fejér Vármegyei Önkormányzat idén is meghirdette a Fejér Termék pályázatot.