Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 17. 08:51, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

A kamionsofőr győzött a Római Filmfesztiválon

A kamionsofőr győzött a Római Filmfesztiválon

Egy kamionsofőr története, az olasz-horvát koprodukcióban készült Tir nyerte el a szombaton zárult 8. Római Filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját, az Arany Marcus Aureliust.

Az olasz Alberto Fasulo rendezte dokumentumszerű játékfilm főhőse a horvát Branko, aki kamionsofőrként járja Európa útjait, mivel így háromszor annyit keres, mint eredeti szakmájában, tanárként.
A James Gray amerikai rendező, forgatókönyvíró vezette nemzetközi zsűri a legjobb rendezésért járó díjra a japán Kuroszava Kijosit találta érdemesnek az ipari kémkedésről szóló, Szebunszu Kodo (Seventh Code - Hetedik kód) című akciófilmjéért.
A legjobb férfi főszerepelőnek járó díjat az amerikai Matthew McConaughey kapta a Dallas Buyers Clubban nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplőnek az ugyancsak amerikai Scarlett Johanssont találták, noha Spike Jonze "Her" című filmjében a színésznő csak egy számítógéphangot alakít, amelybe a férfi főszereplő (Joaquin Phoenix) szerelmes lesz.
A zsűri különdíjával jutalmazták Andrei Gruzsniczki román rendező Quod Erat Demonstrandum című alkotását, amelyben a Ceausescu-diktatúra idején egy matematikus megtapasztalja a rendőrállam hatalmát, amikor a hatóságok engedélye nélkül publikál tanulmányt egy amerikai folyóiratban.
Az önmagát a sok világpremiert vonzó Torontói Filmfesztivál európai változatának tekintő rendezvény kilenc napja alatt 18 filmet mutattak be a hivatalos versenyprogramban, ezek többsége világpremier, illetve nemzetközi bemutató volt.
A nyolcadszor megrendezett római fesztivál idén a tavalyinál 20 százalékkal több nézőt vonzott, összesen 150 ezren váltottak jegyet az előadásokra, a termek foglaltsága elérte a 70 százalékot. Tizenöt százalékkal nőtt a filmvásárlások száma is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során