Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Június 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A Fidesz üdvözli az Alkotmánybíróság döntését

A Fidesz üdvözli az Alkotmánybíróság döntését

A Fidesz üdvözli az Alkotmánybíróságnak (Ab) a negyedik alkotmánymódosítás értelmezése kapcsán hozott döntését, amely egyértelmű cáfolatát adja annak az ellenzék által hangoztatott, nemzetközi fórumokon is többször megismételt vádnak, amely szerint a módosítás lehetetlenné tenné azt, hogy az Ab korábbi döntéseivel egyező határozatokat hozzon - kommentálta a szerdai döntést Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A kormánypárti politikus az MTI-nek elmondta: az Ab indokolása egyértelművé teszi, hogy a negyedik alkotmánymódosítás kiszélesítette az Ab hatáskörét, hiszen a hatáskör szélesítéseként értelmezhető az, hogy a testület az alaptörvény rendelkezéseiből juthat a korábbi határozatával azonos vagy attól eltérő következtetésre is.
A fideszes politikus az MTI kérdésére kitért a bírósági szervezeti törvényről kimondott Ab-véleményre is, amelyet éppen a kormány kezdeményezett. Mint elmondta, a testület bizonyos rendelkezések sarkalatosságát megsemmisítette, de a törvény összességében kiállta a próbát. Azon a néhány ponton, ahol az Ab feladatot határozott meg az Országgyűlésnek, ott ezt a kormány elő fogja terjeszteni - tette hozzá.
Az Ab szerdán közölte, hogy megsemmisítette a bíróságokra vonatkozó törvények azon rendelkezéseit, amelyek az alaptörvény felhatalmazásán túlterjeszkedve sarkalatossá minősítettek a bírósági szervezet átalakításával kapcsolatos átmeneti kérdéseket, illetve az uniós jognak való megfelelést rendező szabályokat. A megsemmisítés következtében az érintett szabályok tartalmilag a törvények részei maradnak, mindössze sarkalatos jellegük szűnik meg.
Az Ab mulasztással előidézett alaptörvény-ellenességet állapított meg az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria elnökeinek a bírói álláshelyre kiírt pályázatok eredménytelenné nyilvánításával kapcsolatos jogköre kapcsán, mert a pályázati eljárás nem felel meg a jogbiztonság követelményének.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.