Hírek
2019. Július 31. 12:40, szerda |
Életmód
Forrás: mindmegette.hu
5 érdekesség az őszibarackról
A szezon sztárja az őszibarack, érdemes belőle minél többet fogyasztani és a befőzés is erősen megfontolandó.
Összegyűjtöttünk 5 érdekességet az egyik kedvenc gyümölcsünkről.
A GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE
Az őszibarack 100 grammja mintegy 0,7 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 9 gramm szénhidrátot tartalmaz. 100 gramm gyümölcshús mindössze 40 kalória, tehát nem hizlal. Nagy része, azaz 85-90%-a víz. Nem is csoda, hogy olyan jól oltja a szomjat, ami a nyári melegben nem mellékes. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Nem is csoda, hogy ez a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.
A MANDULA ROKONA
Az őszibarackfa a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. A család igen kiterjedt, a barack távolabbi rokona a szilva és a kajszibarack is. A legközelebbi rokona pedig nem más, mint a mandula, aminek a magját fogyasztjuk.
Eredeti hazája Kína északi és középső területein van, ahonnan a selyemúton hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Tudományos neve (Prunus persica) és különböző nyelveken köznyelvi nevei is perzsiai származtatásának emlékét őrzik. Európában először mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt.

HASZNOS, HA SZŐRÖS
A gyümölcs terjesztői tisztában vannak azzal, hogy a legtöbben inkább a sima vagy simább héjú barackot részesítik előnyben, így a csomagoló üzemekben számos különböző technikát alkalmazva, a termés károsítása nélkül, lekopaszítják a gyümölcsöt. Pedig a rajta lévő szőr több szempontból is hasznos. Segít, hogy ne száradjon ki a gyümölcs, belül tartja a nedvességet, amire a vékony héja önmagában kevésbé képes, valamint óvja a termést a külső nedvességtől, például az esőtől, hogy tovább fogyasztható legyen.
ÍGY ÉRDEMES VÁLASZTANI
Az éretten leszedett őszibarack az igazán finom. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Ha a héja már kívülről is megrepedt, nem érdemes megvenni, mert csaknem biztos, hogy a gyümölcsbe kívülről bejutó nedvesség már penészessé tette. Miután kiválasztottuk, érdemes kosárba vagy dobozba tenni, hogy ne nyomódjon össze útközben.
PUCOLÁS KÖNNYEDÉN
Az őszibarack talán frissen és nyersen a legeslegfinomabb, olyankor nem szükséges megpucolni, de ha lekvárt szeretnénk belőle készíteni, akkor igen. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már könnyen lehúzható. A befőtthez és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva azt is megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.

Ezek érdekelhetnek még
2025. November 02. 08:39, vasárnap | Életmód
Szolnoki Szabolcs: megszületett Magyarország első mesterséges intelligencia törvénye
2025. November 01. 08:57, szombat | Életmód
Halottak napja - Országszerte hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők
2025. Október 31. 08:06, péntek | Életmód
Ma van a reformáció emléknapja
Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.
2025. Október 30. 07:35, csütörtök | Életmód
Parajd - Szakértők: az elárasztott parajdi sóbányát nem lehet megmenteni, de a térségben újabbakat lehet kialakítani
Szakértők szerint az elárasztott parajdi sóbányát nem lehet megmenteni, de a térségben újabb sóbányákat és sóba vájt turisztikai létesítményeket lehet kialakítani
