Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Március 17. 16:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Kovács Tamás

30 milliárd forint értékben indulnak újabb beruházások

30 milliárd forint értékben indulnak újabb beruházások

A nagyvállalati beruházási programban három cég mintegy 30 milliárd forint értékben indíthat új beruházásokat a kormány 11,2 milliárd forintos támogatásával; a fejlesztések 350 munkahely létrejöttéhez járulnak hozzá

- jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a támogatási szerződések aláírásán csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: ezek a cégek partnerei a kormánynak abban, hogy a gazdaság elmúlt tíz évben elért eredményeit meg lehessen őrizni a gazdasági növekedés erősítése mellett. Ezekre a beruházásokra szükség van, mert a környezet kímélése mellett a versenyképesség növeléséhez járulnak hozzá - mondta.

A kormány 2015 óta folyamatosan működteti azokat programokat, amelyekben a hazai nagyvállalatoknak biztosítanak támogatást. Eddig már 250 fejlesztésről állapodtak meg, és meghaladja az 570 milliárd forintot a programban megvalósult beruházások értéke - sorolta Varga Mihály.

A három cég közül a CECZ Logistic Park Management okos raktárbázist alakít ki, a karcagi RE-POL Innovációs Kft. körforgásos megoldással gumifeldolgozó-újrahasznosító üzemet létesít, a szolnoki FERZOL Lemezmegmunkáló Kft. pedig automatizált gyártócsarnokot épít.

Ismertetése szerint a magyar gazdaságban 12 ezermilliárd forintnyi beruházás valósult meg tavaly, Magyarország lendületesen tudott újraindulni, a 28 százalék feletti beruházási ráta az egyik legmagasabb lett az EU-ban.

Kitért arra, hogy a pandémia okozta válság kétszer akkora visszaesést okozott, mint a 2008-as világgazdasági válság, a magyar gazdaság mégis talpra tudott állni: 2021-ben már 7,1 százalékos gazdasági növekedést mutatott fel.

Emlékeztetett: a kormány a járvány alatt arra az értékalapú gazdaságpolitikára tudott támaszkodni, amelyet eddig is követett, azaz a munkahelyek megtartása, a beruházások ösztönzése, és a családok megerősítése ebben a helyzetben is eredményre vezet.



Arra is kitért, hogy a szomszédban zajló háborúnak nagyon súlyos következményei lesznek, együttérzését fejezte ki az érintetteknek, az áldozatok családtagjainak, hozzátartozóinak. A magyar kormány és a magyar emberek minden segítséget megadnak a hozzánk forduló menekülteknek - mondta, és megjegyezte, Magyarország érdeke az, hogy minél hamarabb béke legyen a térségben, ezért a kormány nem engedi az országot belesodródni a fegyveres konfliktusba.

Megkérdőjelezhetetlennek, ugyanakkor sajnálatosnak is nevezte, hogy az elmúlt évtizedben a kormány "jártasságra tett szert a válságkezelésben". Felidézte, hogy a vörösiszap-katasztrófától elkezdve, az árvizeken vagy a migráció okozta krízisen át, a covid-járványig számtalan helyzettel találta magát szembe a kormány. "Ilyenkor veszélyes hullámok keletkeznek a világpolitikában, és a világgazdaságban, és tudjuk azt is, hogy ilyenkor nekünk higgadtnak kell maradnunk" - fogalmazott. Csak megfontolt lépéseket lehet tenni az elért eredmények megóvása érdekében, így a kormány nem támogat egyetlen olyan döntést vagy megoldást sem, amely veszélyezteti a magyar embereket - szögezte le, hozzátéve: biztos benne, hogy ahogy a járvány idején, úgy most is számíthatnak a magyar emberek és a vállalkozások támogatására.

A CECZ Logistic Park Management Kft. 6,8 milliárd forint támogatást nyert 20 milliárd forint összértékű beruházásához, az okos raktárbázis kialakításához Vácott.

A karcagi RE-POL Innovációs Kft. 2,7 milliárd forint támogatást kapott 5,6 milliárd forint összértékű fejlesztéséhez, szabadalommal védett, körforgásos megoldással, gumifeldolgozó-újrahasznosító üzemet létesít, több mint 700 családnak nyújt hosszú távon munkát.

A több telephellyel rendelkező, mintegy 850 dolgozót foglalkoztató szolnoki FERZOL Lemezmegmunkáló Kft. 1,7 milliárd forint támogatást nyert el a 10 ezer négyzetméteres automatizált gyártócsarnok megépítéséhez, a 3,8 milliárd forint összértékű beruházásban napelemparkot, és a termelés digitalizálását is megvalósítják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.