Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Augusztus 01. 15:39, hétfő | Életmód
Forrás: hvg.hu

2020 óta látványosan gyorsul a Föld forgása, csak azt nem tudni, miért

2020 óta látványosan gyorsul a Föld forgása, csak azt nem tudni, miért

Idén június 29-én rekordot könyvelt el a bolygónk: a megszokott 24 óra valójában 1,59 ezredmásodperccel rövidebb volt.

Az elmúlt két évben felgyorsult a Föld forgási sebessége, amit különféle adatok is igazolnak – írta meg a TimeAndDate.com. A portál szerint az emberek mindebből semmit nem érzékelnek, de az informatikai rendszerek és atomórák megszenvedhetik, mert azok nem tudják nyomon követni az „elveszett” időt.

Bár az alapvetés úgy szól, hogy egy nap 24 óráig tart, ez nem teljesen igaz. Ezt az atomórák mérései is igazolják, az oka pedig az, hogy a Földnek napjainkban már kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy egy teljes fordulatot tegyen a tengelye körül. (Ahogy érzékelhető, ez nem mindig volt így, sőt: egy ideig kifejezetten lassulás volt tapasztalható.)

A gyorsulás miatt rekordok is születtek: 2020-ban jegyezték fel a 28 legrövidebb napot. 2022. június 29-én bolygónk pedig minden idők leggyorsabb fordulatát hajtotta végre, aminek eredményeként a szokásos 24 óra valójában 1,59 ezredmásodperccel rövidebb ideig tartott.

A Föld változó forgási sebességének pontos háttere még nem ismert, de elméletek azért vannak. Többen úgy vélik, hogy a jelenségnek az olvadó jégsapkákhoz lesz köze, vagy a mélyen lévő olvadt mag időszakos elmozdulásához. Mások a szeizmikus aktivitással magyarázzák e furcsa kilengéseket.

A jelenség nem teljesen következmények nélküli, mivel az atomórák – amiket például a GPS-szel felszerelt műholdakban is használnak – nem veszik figyelembe a Föld változó forgását. A helyzet miatt a számítógépek és kommunikációs rendszerek is megzavarodhatnak. És hogy mi lehet a megoldás? Sokan úgy vélik, hogy a történelem során először lehet majd szükség egy úgynevezett negatív szökőmásodperc beiktatására.

hvg.hu

Címkék: föld, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.