Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Január 02. 09:28, szombat | Helyi
Forrás: www.nana.hu

2010, a babonák éve

2010, a babonák éve

Amennyi lencse és malac elfogy újévkor, már nagyon sokunknak meg kellett volna gazdagodnia, és tengernyi szerencsét vonzania. Ettől még a világon mindenhol népszerűek ma is az újévi babonák, így most megosztjuk veled a nálunk kevésbé ism

A leggyakoribb babonák az ételekhez kapcsolódnak: a lencse, a köles és a rizs gazdagságot ígér az újesztendőre, a malac pedig előtúrja a szerencsét. A csirke viszont elkaparja azt, ahogy a hallal is elúszik a szerencse.

A dologtiltás nálunk is hagyomány: szemetet semmiképp nem szabad elsején kivinni a házból, továbbá házi munkát sem illik végezni - az angolszász vidékeken viszont egészen morbid fenyegetésekkel tarkítják a házimunkára vonatkozó babonákat.

Csapj nagy zajt! Miért is ünnepeljük az újévet kiáltozással, tűzijátékkal, hangzavarral? Természetesen azért, hogy elűzzük a gonosz szellemeket, és nélkülük kezdjük meg az új esztendőt. A gonosz szellemek gyűlölik a zajt, ezért is harangoznak sok helyen éjfélkor. Éjfélkor csókolózni kell: régi hagyomány világszerte, hogy ha megcsókolod éjfélkor a szerelmed, egész évben boldogságban és szeretetben fogtok élni. Sajnos ennek az ellenkezőjét is tartják: ha nem csattan el éjfélkor a csók, rázós év elé néztek, ami a kapcsolatot illeti. Aki nem lehet együtt kedvesével, öntsön egy kis pezsgőt a földre, mielőtt a többiekkel koccint.

Kölcsönök és adósságok

Mivel állítólag zömmel az tesszük az év során, amit az első napján, ha elsején komolyabb összeget adsz vagy kérsz kölcsön, esetleg ilyenkor fizetsz vissza egy nagyobb összeget, akkor egész évben ezzel fogsz bajlódni. Helyette menj inkább vásárolni – szigorúan kedvtelésből -, az ugyanis feltételezi, hogy egész évben lesz miből.

Mosni szigorúan tilos

Bizonyos országokban annyira nem szabad mosni az év első napján, hogy a babona szerint ettől haláleset történik a családban. Ennek variációjaként elsején mosogatni sem szokás, mert így egy szerettünket „elmossa a víz” abban az évben.

Egy kis munka azért  nem árt Ha szeretnél nagyon sikeres lenni a munkádban az újév során, akkor végezz el belőle egy kis részt sikerrel. Találj egy olyan rövidke részfolyamatot, amit elsején is el tudsz intézni, vagy le tudsz zárni, és légy vele elégedett. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy ne dolgozz túl sokat, mert akkor egész évben ki sem látszol majd a munkából – ami nem feltétlenül egyenlő a sikerrel.

Mosolyogj! Elsején semmiképpen nem szabad sírni, mert ezzel egy szomorú évet hozol magadra. Mosolyogj, amennyit csak tudsz, és találj sok okot arra, hogy jókedvű, energikus és vidám légy, így a következő évedre is ez lesz jellemző.

Ne törj össze semmit! Egy összetört tükör az év bármelyik napján hét év szerencsétlenséget hoz, azonban ha újévkor törsz össze bármit, az arra az évre jelent sok rombolást és balszerencsét. Óvatosan a poharakkal, törékeny tárgyakkal!

Éjféli ablaknyitás Ahhoz, hogy az új esztendő megérkezhessen az otthonodba, ki kell engedni a régit. Így az ablakokat vagy az ajtókat érdemes tágra tárni éjfélkor, hogy a régi távozhasson, és az új megjöhessen.

Semmi nem mehet ki Ha csak nem akarsz egész évben fizetni, másoknak odaadni dolgokat, vagy azt, hogy elhagyjanak az emberek, semmi nem mehet ki a lakásból, házból az év első napján. Ürítsd ki a szemetest még az óévben, ne dobj ki semmit az ablakon, és te se hagyd el az otthonodat addig, amíg előbb látogatód nem jött.

A férfi hoz szerencsét Az év első látogatója lehetőleg férfi legyen, hiszen a nő ilyenkor szerencsétlenséget jelent – ahogy a szőke vagy vörös első látogató is rossz ómen. Ha biztosra akarsz menni, érdemes valamelyik családtagot beszervezni látogatóba. Még jobb, ha az első vendég hoz is valamit magával: ezzel biztosítod, hogy bőségben áramoljanak hozzád a javak az újévben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.