Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 21. 11:59, vasárnap | Belföld
Forrás: www.hvg.hu

Primitív csillagokat fotóztak le

Primitív csillagokat fotóztak le

A Tejútrendszer közelében lévő csillagködről készítettek új felvételeket Chilében, a La Silla-csúcson üzemelő Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai, akik a képek révén megleshették a születőfélben lévő csillagbébiket.

Az NGC 3603 katalógusjelű köd igen aktív csillagformáló régió. Mindössze 22 ezer fényévnyire van a Naptól, ez galaxisunk hozzánk legközelebb lévő "csillaggyára" - olvasható a Space asztronómiai hírportálon. A régiót a gázfelhők és csillagpor gazdag szövedéke jellemzi, amelyet "bepettyez" az újszülött, forró csillagok által kibocsátott kék fény. A csillagködben rejtőzködik az eddig "lemázsált" legsúlyosabb csillag is, amelynek tömege a Nap 116-szorosa. Az NGC 3603 centrumában mindenféle rendű és rangú csillagok ezrei csoportosulnak. Többségük tömege hasonló vagy valamivel kisebb, mint a Napé, ám a leglátványosabbak az életük végéhez közeledő nagyon masszív csillagok. Néhány kék szuperóriás egy köbfényévnél kisebb térségbe összpontosult három úgynevezett Wolf-Rayet csillag társaságában. Az utóbbiak igen fényes, nagy tömegű váltózócsillagok. Mivel anyagvesztésük igen gyors, nagyon rövid az élettartamuk, "mindössze" néhány százezer ezer évig ragyognak, majd szupernóvaként lángolnak fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.