Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Április 06. 08:49, kedd | Helyi
Forrás: Székesfehérvár MJV Hírportál

Hogyan voksolhat, ha nem lesz otthon a szavazás napján?

Hogyan voksolhat, ha nem lesz otthon a szavazás napján?

Pénteken 16 óráig kérhet igazolást az, aki az áprilisi országgyűlési választás valamelyik, vagy mindkét fordulójában nem a lakóhelyén, hanem más magyarországi településen kíván szavazni. Ezt eddig 41 ezren jelezték.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb keddig, április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába. Az április 11-ei első fordulóra eddig 41.342-en, az április 25-ei második fordulóra 36.126-an kértek igazolást. 2006-ban az első fordulóra 57.999-en kértek igazolást, a második fordulóra pedig 46.144-en.

 

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg. Aki az igazolás kiadása után meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, csütörtökig, április 8-áig kérheti a lakcíme szerinti jegyzőtől, hogy vegye vissza ide, ekkor a korábban kapott igazolást le kell adnia. Lehetőség van arra, hogy aki igazolást kapott, még a szavazás napja előtt felvetesse magát az igazoláson feltüntetett településen a választók névjegyzékébe, ha ezt nem teszi meg, akkor a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben veszik fel a névjegyzékbe. Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát.

 

Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.