Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Május 10. 06:36, vasárnap | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Elérte a Mariana-árok fenekét az orosz Vityjaz automata mélytengeri merülőszerkezet

Elérte a Mariana-árok fenekét az orosz Vityjaz automata mélytengeri merülőszerkezet

Lemerült a Mariana-árok fenekére a Vityjaz-D orosz, személyzet nélküli, automatizált mélytengeri merülőkészülék, a fasizmus feletti győzelem 75. évfordulójának tiszteletére

- közölte az Perspektivikus Kutatások Alapja (FPI) szombaton az Interfax hírügynökséggel.

A térképészeti felvételek készítésére és mintavételre alkalmazható Vityjaz moszkvai időszerint péntek 22 óra 43 perckor érte el az árok fenekét, ahol három órán át tartózkodott. Műszerei 10 028 méter mélységet jeleztek.

Az FPI szerint ez a világ első teljesen autonóm, személyzet nélküli készüléke, amely elérte a világóceán legmélyebb pontját. Igor Koroljov ellentengernagy, az orosz Csendes-óceáni flotta parancsnok-helyettese kijelentette, hogy a Vityjaz a tengerekben bárhol képes feladatokat végrehajtani.

Az Interfax háttéranyaga szerint a tudományos célokra szánt mélytengeri készülék kidolgozása 2017 decemberében kezdődött el. Annak a Vityjaznak az emlékére nevezték el, amely több mint két évtizeden át a szovjet tudományos kutatóflotta zászlóshajója volt.

Az FPI rámutatott, hogy a korábban a Mariana-árok mélyére lemerülő Kaiko és Nereus búvárszerkezettől eltérően a Vtityjaz teljes mértékben önjáró. A vezérlésében alkalmazott mesterséges intelligencia segítségével képes egyebek között önállóan kikerülni az útjába kerülő akadályokat, megtalálni a kiutat a korlátozott térből és más intellektuális feladatok megoldására.

Címkék: mariana-árok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt