Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

- jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára hétfőn Pécsen.

Balatoni Katalin a pécsi Jókai Mór Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 2022-ben elindult országos notebookosztás első két fázisában 260 ezer hordozható számítógépet adtak térítésmentesen felsős diákoknak, tanároknak és oktatási intézményeknek. E héttől a nyári szünet kezdetéig pedig további csaknem 194 ezer eszközt osztanak ki, míg 2024 őszétől a jelenlegi negyedikesek és nyolcadikosok kerülnek sorra - fűzte hozzá.

A köznevelésben részt vevő - állami, egyházi és nemzetiségi fenntartásban működő - intézmények tanárai, diákjai számára térítésmentesen biztosított hordozható számítógépeket egy több mint 200 milliárd forintos, kormányzati támogatással megvalósuló program részeként szerezték be.

Aláhúzta: e fejlesztések legfőbb célja, hogy egyenlő hozzáférést biztosítsanak a digitális tanuláshoz minden diáknak, azaz a legkisebb falvakba is eljussanak az eszközök.

Balatoni Katalin közölte: a digitális fejlődésből nem maradhat ki az oktatás más területe sem, ezért az elmúlt években 200 okostankönyvet fejlesztettek ki, több mint 200 ezer digitális tartalmat - például fizikai, kémiai kísérleteket, történelmi animációkat, térképeket - tettek elérhetővé a diákok számára, illetve 180 okostantermet alakítottak ki.

A helyettes államtitkár kitért rá: a digitális kultúra tantárgy 2020-as bevezetésével és a digitális eszközök mindennapi alkalmazásával a kormányzatnak nemcsak az a célja, hogy a digitális kompetenciákat fejlessze, hanem hogy a diákok megtanulják a digitális eszközök tudatos használatát is.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke kiemelte: az eszközök óriási segítséget jelentenek az aprófalvas Baranyában, hiszen így a legtávolabbi, legkisebb településeken is eljutnak a programnak köszönhetően az eszközök a diákokhoz, akik így szert tehetnek a digitális berendezések biztonságos, tudatos használatának képességére is.

Tóth László Ákos, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója közölte: hétfőn a tankerület összes intézményébe megérkeznek a gépek. Ezekre nagy szüksége van a felnövekvő generációnak, hiszen a "gyerekek aktív részesei a digitális tartalom elsajátításának" - mondta.

A következő hetekben országosan 193 702 notebookot szállítanak ki 2581 köznevelési intézmény 3085 feladatellátási helyére. A pécsi Jókai-iskolába mintegy 100 laptop érkezett hétfőn, míg a vármegye egészébe több mint 7500 számítógépet juttatnak el a következő időszakban.

A program a személyes használatú gépeken túl intézményi használatot szolgáló notebookokat is biztosít az iskoláknak, ezzel javítva az információ- és kommunikációtechnológiai eszközellátottságot és az egyenlő hozzáférést a berendezésekhez. A program 2024 őszén az akkori ötödik és kilencedik évfolyamon tanuló diákokat célzó eszközkiosztással folytatódik - olvasható az esemény háttéranyagában.

Címkék: notebook, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során